“Леденика ММ“ уличена в продажба на бира с неплатен акциз

“Леденика ММ“ уличена в продажба на бира с неплатен акциз

Общо 122 000 литра бира без документи за платен акциз са задържани при проверка на бирена фабрика в района на Мездра, съобщиха от Агенция "Митници" в сряда. Не става въпрос за нелегално производство, а за действаща фабрика, уличена в нарушения на Закона за акцизите и данъчните складове и други.

Единственото такова предприятие в града е “Леденика ММ“, което е собственост на пивоварната структура “Булбрю“.

Проверката от митническа мобилна група към дирекция "Оперативен митнически и акцизен контрол" в Централното митническо управление тече трети ден в бирената фабрика, като е започнала инспекция и на дистрибуторската ѝ мрежа. Акцията е част от по-мащабни проверки, които се провеждат и в други пивоварни.

Два задържани камиона са били натоварени с бира в пластмасови и стъклени бутилки в различни разфасовки - от 0.5 литра до два литра. Стоката е била приготвена за транспортиране към търговски обекти.

При проверка на фабриката са установени също така липси на измервателни уреди и на отчет за вложените суровини и готовата продукция. Не са открити технологични дневници и дневници за складова наличност. Дружеството не е издавало акцизни и други документи за продажбата на готовата продукция.

Установено е, че не са изпълнени изискванията на закона за разделяне на дистрибуторския склад от данъчния склад - продукцията, за която вече е платен акциз и тази, за която акцизът предстои да бъде платен.

При прегледа на наличната документация е открит рецептурник за производство на спирт от "стара" бира, с изтекъл срок на годност и бирена мая, допълват ото агенция “%Митници“. При допълнителен оглед на помещенията около данъчния склад е открита колона за изваряване на спирт, която не е вписана в лиценза за управление на данъчен склад и производствени листове за извършеното производство.

Със задържането на двата камиона са предотвратени щети за държавния бюджет за над 50 000 лева данъчни задължения, 15 000 лева от които – акциз.

Тъй като икономическият оператор не е изпълнил условията на чл. 47 и във връзка с чл. 53 от Закона за акцизите и данъчните складове, лицензът му за данъчен склад ще бъде отнет, се посочва още в съобщението.

Споделяне

Още от Бизнес