Легендата на българските щанги Иван Абаджиев е починал

Иван Абаджиев с орден "Стара планина"

Най-великият треньор в историята на вдигането на тежести Иван Абаджиев е починал тази нощ, предадоха агенциите.

Старшията, както го наричаха неговите щангисти, е имал проблеми с бъбреците. В последно време е живеел при дъщеря си в Германия.

Иван Абаджиев е роден на 12 февруари 1932 г. в Нови пазар. Тренира вдигане на тежести от 1953 г. Състезава се в категория до 67.5 кг. Печели сребърен медал на световното първенство в Техеран (Иран) през 1957 г. Участник е на олимпийските игри в Рим през 1960 г.

От 1969 г. е треньор на националния отбор по вдигане на тежести и е начело на тима близо 30 години с малки прекъсвания.

Още в първата му година като треньор, неговите състезтели печелят два златни медала на европейското първенство във Варшава.

Иван Абаджиев въвежда двуразовите тренировки в щангите и те стават негова запазена марка.

Впоследствие въвежда и системата на триразовите тренировки, съчетани с адаптация на организма и възстановяване. Специализира щангистите и изисква извършването на огромен обем работа.

Общо възпитаниците на Абаджиев през годините са спечелили 12 олимпийски, 57 световни и 64 европейски титли.

Неговите методи за трениране имат и много критици.

За някои той е "папата на щангите", но за други е "алхимикът" заради мащабни допинг скандали на олимпийски игри с български щангисти в Монреал през 1976 г., Сеул през 1988 г. и в Сидни през 2000 г.

След допинг скандала на на игрите в Сидни Абаджиев беше отстранен като треньор от тогавашното ръководство на федерацията, с президент неговия бивш възпитаник - трикратния световен шампион Антон Коджабашев.

Абаджиев се оттегли от България и работи в американския град Денвил, щата Илинойс, при своя възпитаник и сребърен медалист от игрите в Мюнхен`72 Александър Крайчев.

Беше и треньор в "Академия за шампиони" в Сан Франциско. В САЩ издаде и книга за вдигането на тежести.

През 1990 г. Иван Абаджиев беше избран за народен представител в VII Велико Народно събрание, но го напуска в същата година по свое желание.

През 2001 г. бе обявен за Треньор №1 на България за ХХ век.

През 2013 г. е удостоен с орден "Стара планина" I степен.

Споделяне

Още от Спорт