Лек превес за опозиционния кандидат преди втория тур на изборите в Полша

Кметът на Варшава Рафал Тшасковски

Либералният кандидат Рафал Тшасковски може да победи на втория на тур на президентските избори в Полша в неделя със съвсем малка преднина пред настоящия държавен глава консерватор Анджей Дуда, показват две огласени днес допитвания, цитирани от Франс прес.

Според трети сондаж обаче президентът Дуда може да получи 53 процента от гласовете срещу 47 на сто за кмета на Варшава Тшасковски. Част от анализаторите смятат, че е трудно да се правят прогнози, тъй като ключов фактор ще е активността на избирателите.

Подкрепен от основната опозиционна партия "Гражданска платформа", Тшасковски печели подкрепа сред избирателите, които се опасяват, че победа на съперника му ще даде на управляващата партия "Право и справедливост" възможност да продължи спорните си реформи, най-вече в областта на правосъдието, които Европейския съюз критикува.

Привържениците на действащия президент смятат, че той е по-сериозен гарант за запазване на редица социални придобивки.

Изборите първоначално бяха насрочени за 10 май, но бяха отложени заради пандемията от коронавируса.

Според анкета на независимия институт "Кантар" за информационната телевизия ТеВе Ен 24 Тшасковски ще получи 46,4 процента от гласовете, а опонентът му - 45,9 на сто. Около 7,7 процента от 1500-те участници в анкетата обаче казват, че не са решили за кого да гласуват.

Сондаж на института ИБРИС от 8 юли с 1100 участници показва, че варшавският кмет би получил 45,3 процента от вота, президентът Дуда - 44,4 процента, а делът на хората, които не са решили за кого да дадат гласа си, е 10,3 на сто.

Трето проучване обаче - на Ипсос от 7 и 8 юли, с 1014 участници - предрича победа за Анджей Дуда с 53 процента от гласовете при 47 процента за съперника му. Според този сондаж делът на нерешилите за кого да гласуват е 3 процента.

Дуда е смятан за ключов съюзник на американския президент Доналд Тръмп, докато европейските партньори на Варшава критикуват реформите му, твърдейки, че те подкопават демокрацията, едва 30 години след падането на комунизма.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа