Лек спад на пътуванията на българите в чужбина

Лек спад на пътуванията на българите в чужбина
Съвсем малък спад от 1,3 на сто е отчетен при пътуванията на българите зад граница през 2006 г., сочат данни на Националния статистически институт за миналата година. Тогава сме реализирали 4,18 млн. излизания в чужбина, от които преобладаващи са командировките – 1,282 млн. С цел туризъм от страната са направени 1,039 млн. пътувания, а гостуванията при приятели и роднини са 369 824 броя.

Най-предпочетен от хората за екскурзия в чужбина е август, следван от септември, октомври и юли, а през февруари зад граница са били най-малко българи - само 232 008.

81 млн. лв. от международен туризъм през януари

Чуждестранните туристи са похарчили у нас 81 млн. лв. през януари 2007 г., което е със 7,28 процента повече в сравнение със същия период на миналата година. Това съобщи в петък Анелия Крушкова, председател на Държавната агенция по туризъм, по време на среща в Бургас за подготовката на летния туристически сезон.

В същото време разходите на българи през януари за пътувания извън страната ни са 104,1 млн. евро, което е 11-процентен ръст спрямо същия месец на 2006 г., каза Крушкова.

На срещата са обсъдени визовият режим, редът за медицинско обслужване на граждани на ЕС и такива от трети страни в курортните селища, контрол на строителството по време на активния сезон, концесии на плажове и режима на ползване на водни атракции в крайбрежната зона. 

Тенденцията сочи намаляване на почивките в Турция - с 26,1 на сто, докато пътуванията до Испания са се увеличили с 33,1 на сто. Скочил е и интересът към Финландия - с 29,4 на сто, към Великобритания - с 24.2 на сто, както и пътуванията до съседна Гърция - със 17.2 на сто.

Най-често обаче българите са ходили на ваканция до Сърбия и Черна гора, сред това до Гърция и Турция. Най-неатрактивната туристическа дестинация за нашенеца е Ирландия.

Лидер при гостуванията е Македония, следвана от Турция, Сърбия и Черна гора. В Люксембург явно има най-малко български роднини.

Турция, Гърция и Сърбия и Черна гора са и посоките, в който най-често пътуват служебно българите, според данните на НСИ.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?