Лекари доброволци се грижат за ранените демонстранти във Венецуела

Лекари доброволци се грижат за ранените демонстранти във Венецуела

От раната тече много кръв - младежът си е порязал ръката, грабвайки парче от счупен прозорец, за да го запрати по силите на реда в Каракас по време на демонстрациите срещу президента Николас Мадуро.

Стотици венецуелци са ранени от началото на протестната вълна, заляла страната по призива на опозицията в началото на април. Почти всички акции прераснаха в жестоки сблъсъци с полицията, взели вече трийсетина жертви.

Сред градушката от хвърлени камъни и белезникавите кълба сълзотворен газ си пробива път група лекари и студенти по медицина, сложили противогази.

И "Зеленият кръст" поема грижата за младия, двайсетинагодишен демонстрант, чиято ръка трябва да се бинтова.

В началото тези спасители доброволци участваха в демонстрациите. Сега стоят отстрани, готови да се намесят - разпознават се отдалеч по белите каски със зелени кръстове.

"Осъзнахме, че нашият дълг не е да сме част от протеста, а да се притичваме на помощ, защото това ни е работата и е далеч по-полезно", разказва 22-годишната активистка Даниела Лиендо.

Броят на загиналите в априлските демонстрации наближава вече тъжната равносметка от предишните масови протести срещу социалистическия лидер - през 2014 г. официално регистрираните смъртни случаи бяха 43.

Точно тогава студентите по медицина от Централния университет на Венецуела (ЦУВ) основаха "Зеления кръст", наричан още "ЦУВ - първа помощ".
Този път виждаме в движението и нови лица, хора от други университети - общо са 120.

"Демонстранти, полицаи или военни"

В индийска нишка, хванати за ръце, за да не се изгубят, те дръзко напредват сред летящи камъни, газ, струи от водните оръдия и гумени куршуми.

"Организираме се, за да помагаме на хората. Грижим се за всички, които имат нужда от бърза помощ, независимо дали са демонстранти, полицаи или военни", добавя 22-годишната Дана Чокрон.

Превързан и ободрен, младежът с порязаната ръка отказва да се представи, но споделя, че е "много благодарен" на "Зеления кръст".

В дните, когато се свикват протести, доброволците се събират предварително и се разделят на три различни групи, всяка с отделни задачи.

Червената група осигурява първа помощ, оранжевата се занимава с по-тежко ранените, а зелената - в която влизат лекари специалисти, се държи на разстояние от шествието и поема най-сериозните случаи, а при нужда откарва пострадалите в болници.

Необходимите превръзки, бинтове и медикаменти се събират чрез социалните мрежи.

Групите, близки до властта, не симпатизират на тези спасителни екипи. Педро Карвахалино, водещ от държавната телевизия Ве Те Ве, ги нарече "паравоенна групировка".

В отговор "Зеленият кръст" заяви в комюнике, че е "възмутен", и припомни с какви рискове "е съпроводена тази доброволческа мисия, която не прави разлика между политическите лагери и униформите".

Един от лекарите - Оскар Ноя, бе арестуван на 20 април в източните квартали на Каракас, докато помагаше на пострадал. След няколко часа го освободиха.

Въпреки всичко спасителите доброволци смятат да продължават в същия дух. И протестиращите всеки път ги посрещат с ръкопляскания.

"Обичта и топлината, с които ни обгръщат венецуелците, ни дават сили да продължим напред", заключава Федерика Давила от ръководството на движението.

По БТА.

Споделяне

Още от Свят