Лекари и пенсионери продължават да протестират

За пореден път пенсионери се събраха на протест срещу ниските си доходи. Митингът се проведе в четвъртък пред храм-паметника “Александър Невски” в столицата.

Освен хора от София в протеста се включиха и пенсионери от Бургас, Варна, Сливен и Смолян. Макар и между отделните пенсионерски организации да се породи конфликт, протестиращите бяха обединени в исканията си - незабавно преизчисляване на старите пенсии, а най-ниското обезщетение за старост да бъде над 150 лева.

Това е прагът на бедността у нас, подчертаха пенсионерите, като припомниха, че правителството официално прие линията на бедност да е 152 лева.

Преди няколко дни обаче стана ясно, че старите пенсии могат да бъдат осъвременени най-рано от следващата година, а правителството все още няма ясна визия как точно ще стане това.

В същото време от Българския лекарски съюз съобщиха, че от сряда и медиците в Ямбол, Плевен, Пловдив, Сливен, Шумен, Враца, Пазарджик, Стара Загора и Варна започват ежедневни символични протести. Те ще спират работа за час заради кризата в здравеопазването. Организаторите уверяват, че протестите няма да възпрепятстват обслужването на пациентите.

Преди ден, когато трябваше да започне националният протест, организиран от съсловията на лекарите и здравните работници, в проявата участваха само 15 столични болниците. От лечебни заведения в страната се оплакаха, че разбират за протеста от медиите, а подготовката била лоша.

Споделяне

Още от България