Лекари: Изберете каузата здравеопазване, д-р Москов!

Лекари: Изберете каузата здравеопазване, д-р Москов!

Не позволявайте да бъде пропуснат шансът за промяна на системата и така да се завърти отново омагьосания кръг на нов министър, който идва с нови идеи и нова посока на здравеопазването. Защото здравето на хората е най-силната и безспорна кауза и тя е над политиката и политическите игри. За това призовават здравния министър Петър Москов от Асоциацията на университетските болници в отворено писмо, разпространено часове преди събранието на ДСБ в Поморие, на което партията трябва да вземе решение дали да оттегли подкрепата си от правителството.

”Изберете каузата здравеопазване, д-р Москов!”, призовават лекарите.

”Припомнете си за Вашите учители в медицината, в анестезиологията и реанимацията, за Вашите предци и помислете биха ли отстъпили те от своите позиции, биха ли допуснали риск за пациента, биха ли допуснали трус в системата!? Вие поехте риска да започнете нужната реорганизация. Всички сме наясно, че началото е трудно, че е възможно да бъдат допуснати нови грешки. Важно е обаче, посоката да бъде ясно дефинирана и това в крайна сметка да доведе до възстановяване на справедливостта, баланса и разума в системата на българското здравеопазване”, се казва в писмото.

”На всички е ясно, че организацията в системата на здравеопазването в последните две десетилетия неумолимо се разпада. Болезнено е да се признае, че ние сме стигнали дъното, но реалността говори именно за това.

”Като лекар Вие добре познавате всяко сътресение, което системата преживяваше след поредната идея за промяна, след всяка смяна на министър, след поредната реорганизация на административния апарат на министерството. Това, ведно с все по-категоричното място, което лобизмът зае в системата ни, доведоха до трусове, до постоянна и непрекъснато нарастваща липса на средства, до несигурност и у лекари, и у пациенти, до разслояване и противопоставяне на медицинската общност”, посочват директорите на университетските болници.

”Загубени бяха интегритетът между отделните специалности, връзката и обучението между поколения лекари, липсват подготвени кадри в немалко специалности. Изчезна изконното и най-важното условие за успеха на едно лечение – доверието между лекар и пациент”, се казва още в писмото.

”Системата се нуждае от промяна, но тя и изисква преди всичко стабилност, мъдрост, недопускане на рискове и най-вече професионален поглед в бъдещето. Затова на всички омръзна постоянната смяна на министри и заместник-министри, гордо анонсирани всеки път като „реформа“. А нужната реформа така и не стартира до сега”, допълват лекарите.

Споделяне

Още от България