Лекари настояват всички шофьори да се изследват за сънна апнея

Лекари настояват всички шофьори да се изследват за сънна апнея

Лекари се обединиха около искането всички шофьори у нас да бъдат изследвани за сънна апнея преди придобиване свидетелство за управление на моторно превозно средство.

Сънната апнея повишава риска от заспиване зад волана с 3 до пет пъти. Мъжете са по-предразположени към това заболяване.

"В Америка всеки четвърти шофьор си е признавал, че поне веднъж е заспивал на пътя. Половината от нарушенията са заради недоспиване. Сънната апнея е често срещан хроничен дихателен проблем. Човек може от години да го има без да го знае, ако някой не му каже, че прави пауза в дишането, което го прави много сънлив и съответно неадекватен на пътя“, каза пулмологът д-р Петър Чипев и представител на Българското дружество по сомнология пред БНТ.

Апаратът, с който това заболяване е лечимо, струва 1200 -1500 лв., но не се поема от здравната каса.

"Разходите, които се правят заради заболяването са директни – неправилно лечение, чести посещения в лекарския кабинет, неправилни и чести хоспитализации, с лечение на усложненията на тази болест, които са най-често сърдечно-съдови, с поставяне на стентове, следствие на мозъчни инсулти и индиректни – пропуснати дни работоспособност, кърпене на мантинели, оправяне на пътища. За индивида това лечение е скъпо, но за държавата – евтино, ако тя си направи правилно сметката“, каза д-р Чипев.

Според Любка Маринова от Асоциация на пострадалите при катастрофи има европейска директива от 2015 година, която задължава всички кандидат шофьори преди да бъдат записани в курсовете, да минават на такова изследване. Но това не се случва, а е въпрос, който трябва да се реши особено при професионалните шофьори.

Споделяне

Още от България