Лекари се борят за живота на бременна, претърпяла два инсулта

27-годишна жена, бременна в петия месец, е изпаднала в кома след като е получила два инсулта в рамките на няколко дни.

На 9 април тя получила първия инсулт и била настанена в терапевтичното отделение на болница “Света Марина“ във Варна. Лекарите установили, че кръвоизливът е на място, който не им позволява стандартна хирургическа интервенция. Те обяснили на близките ѝ, че могат да се намесят, но не дават никакви гаранции за бъдещото ѝ, ако я оперират. Операцията можела да доведе до загуба на зрение, впоследствие и на говора на жената. Съществувал риск и от пълна парализа, както и от смърт.

Медицинският екип изпратил писмо до Министерството на здравеопазването с искане да бъде командирован италиански професор, който да извърши сложната манипулация, цената на която е около 30 000 лв. Докато очаквали отговор, пациентката получава втори инсулт и изпада в кома.

В момента се очаква отговор от изпратените запитвания до водещи европейски клиники за участие на техни специалисти за решаване на казуса. Здравният министър Десислава Атанасова, която се явява принципал на лечебното заведение, е дала разрешение болницата да направи всички необходими разходи за лечението на пациентката.

Във варненската болница се е състоял разширен консилиум от водещи невролози, неврохирурзи, интервенционални рентгенолози, реаниматори, акушер-гинеколози и ръководството на болницата за оценка състоянието на болната. Състоянието ѝ остава критично.

Осигурена е допълнителна медицинска техника за проследяване състоянието на пациентката, както и скъпоструващи консумативи.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?