Лекарите и болниците искат НЗОК да им плаща 100%, независимо от изработеното

Лекарите и болниците искат НЗОК да им плаща 100%, независимо от изработеното

Личните лекари, специалистите, болниците и лабораториите, които работят с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да си получават пълното финансиране на базата на исторически принцип, независимо от обема свършена работа. За това настоява Българският лекарски съюз (БЛС), който иска предложението да залегне в анекс към рамковия договор с НЗОК, чието подписване предстои.

Причината е, че заради въведеното извънредно положение здравната система в момента не функционира нормално и дейността на всички участници – от лични лекари, през специалисти до болници е силно редуцирана. Това намалява приходите им от НЗОК, които са основното им средство за издръжка.

Хората многократно бяха призовани да не посещават лекар, освен ако не е спешно, а профилактичните прегледи и плановите операции бяха отменени, което на места е довело до 50% спад на дейността, а в следващите седмици се очаква и още по-голям.

"Настояваме всички да получат на 100% месечните си бюджети", заяви председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

Искането на БЛС е на всички лечебни заведения, независимо дали става дума за първична или специализирана дейност, лаборатории или болници, да бъдат изплатени всички средства, без да са обвързани с отчетена дейност за периода.

От НЗОК казаха, че в момента се водят преговори и в следващите дни ще стане ясно какво и как ще се плаща. Предстои и заседание на Надзорния съвет на касата, на което въпросът ще бъде обсъждан и ще се излезе с някакво решение.

По принцип болниците имат твърди бюджети, разпределени по месеци и тримесечия, в рамките на които се допускат известни изменения според отчетената дейност. Ако се приеме искането на БЛС, така те ще си получат предвидения за годината бюджет, независимо, че срещу него не стоят предоставени здравни услуги.

В противен случай парите биха останали като икономия за НЗОК и върнати в бюджета или преразпраделени за друго – например за дейности, свързани със заболевамеостта от Covid-19.

При джипитата и в поликлиниките по-ниската посещаемост също води до спад от приходите от потребителска такса и други услуги. Личните лекари все пак получават капитационни плащания за брой записани пациенти в листата, независимо дали ходят на прегледи или не, но специалистите не.

А заради намалените посещения на личните лекари те издават и по-малко направления за преглед при специалист и за изследвания в лабораториите.  

Споделяне

Още по темата

Още от България