Лекарите отчитат ръст на онкологичните заболявания, но и по-добра преживяемост

Лекарите отчитат ръст на онкологичните заболявания, но и по-добра преживяемост

Новооткритите случаи на онкологични заболявания сред българите за една година са 36 649. През последните десет години новооткритите случаи всяка година растат, но броят на смъртните случаи остава приблизително един и същ, което според специалистите означава, че подобрената диагностика води до ранно откриване на болестта и това я прави лечима. Това стана ясно в четвъртък по време на форум, посветен на профилактиката и лечението на рака на гърдата.

Директорът на Първа АГ-болница "Св. София" Иван Костов съобщи, че през 1993 година новооткритите случаи на онкологични заболявания са били 23 000, а през 2012 година по данни на раковия регистър те са над 36 000. В същото време броят на починалите остава почти постоянна величина, като през 1993 г. те са 15 000, а през 2012 г. – 18 000.

Най-честото злокачествено заболяване сред жените е ракът на гърдата - 26.4 на сто. През 2015 г. новите случаи на това заболяване са 4107, а починалите – 1394.

Специалистите са единодушни, че ракът на гърдата е лечим, когато е открит навреме и затова е важно жените да си правят редовни профилактични прегледи.

При фамилнообременени жени първият клиничен преглед за карцином на гърдата трябва да се извърши на 30-годишна възраст, каза доц. Георги Байчев, лекар от Военномедицинската академия. По думите му всяка втора година трябва да се извършва мамографски преглед сред жените между 40- и 50-годишна възраст и всяка година - за жените на възраст 50-60 години.

Според него редовната профилактика е в състояние да намали смъртността от рак на гърдата с 25%.

Споделяне

Още по темата

Още от България