Лекарите са в стачна готовност

Лекарите са в стачна готовност заради многото проблеми в сектора, които не се разрешават, обяви в събота зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Юлиян Йорданов пред Нова телевизия.

"Бяхме уведомени, че на 15 май ще има европейски общонационален протест на лекарите. Те ще протестират за условията на труд и заплащането. Ние също ще проведем съответните мероприятия. Въпросът е дали това ще бъде международна или национална стачка. Такива нагласи има заради всички проблеми в здравеопазването, които не се решават”, обясни Йорданов.

 По думите му в последно време има тенденция проблемите в здравеопазването да се изместват и да се стоварват върху лекарите, сякаш те са виновни за състоянието на системата.

 "Според проучване на международна организация, която изследва качеството на здравеопазване за 2013 година, България е на едно от последните места. По тези показатели, свързани с достъпа до лекарите обаче, ние сме на 3-4 място”, поясни д-р Йорданов. 

 "Всички искаме качествено здравеопазване. За да има такова обаче, трябват финанси. Когато липсват средства, то се компенсира именно с лекарите и всички, които работят в здравеопазването”, допълни той.

Споделяне

Още от България