Лекарите се обидиха на обвиненията, че изписват безконтролно лекарства

Лекарите се обидиха на обвиненията, че изписват безконтролно лекарства

Българският лекарски съюз излезе с гневна позиция по повод твърдения от страна на фармацевти, че недостигът на лекарства в аптеките се дължи на безконтролно предписвани и в големи количества медикаменти. Съсловната организация на лекарите прехвърли вината за масовото изкупуване на лекарства на фармацевтите, чиято роля била да не допуска това да се случи.

"Твърденията на ръководсвото на Българския фармацевтичен съюз, че недостигът на лекарства се дължи на факта, че лекари изписват големи количества от тях по телефона са недопустими и не отговарят на истината", се казва в позицията.

От БЛС поставят въпроса колко от българските граждани са получили лекарства в аптека без да носят необходимата за това рецепта? "За никого не е тайна, че продажбата на лекарства без задължителната за това рецепта е масова практика. И в тази връзка по темата с презапасяването с лекaрства сме длъжни да поясним: Ролята на аптеките в системата на здравеопазването и на работещите в тях фармацевти е да регулират именно този процес и да не допускат пазаруване на лекарства в големи количества и продажбата на такива без рецепти", казват от съсловната лекарска организация.

Според БЛС оправданието, че някой лекар е изписал 7 опаковки от даден антибиотик е несъстоятелно, защото задачата на всеки фармецевт е да прецени, според медикамента и познанията си за него, продължителността на лечението. "А в случай, че изписаното количество не отговаря на курса на лечение, той има право да откаже да го отпусне в даденото количество. Ролята на фармацевта е да се намеси именно в такива моменти и според своите правомощия да не допуска нарушаване на правилата", казват от БЛС.

Оттам посочват, че при наличие на всички регистрирани у нас медикаменти в складовете на едро отговорността за осигуряването им в аптечната мрежа е на самите аптеки.   

Споделяне

Още по темата

Още от България