Леко забавяне на ръста на китайската икономика

Леко забавяне на ръста на китайската икономика

Растежът на китайската икономика се е забавил леко до 6.8 процента на годишна основа през третото тримесечие, но отговаря на очакванията на експертите, предадоха световните агенции.

За сравнение в тримесечието април-юни ръстът беше 6.9 процента.

Охлаждането на китайската икономика е очаквано предвид държавната намеса на прегряващия пазар  на имоти и ограничаването на рисковото кредитиране.

В същото време статистиката показва, че китайската промишленост се представя по-добре от очакваното с ръст от 6.6 на сто, продажбите на дребно също надминаха прогнозите, въпреки че ръстът на инвестициите се забави повече от очакваното и продажбите на имоти спаднаха за пръв път от повече от две години, посочва Ройтерс.

Силен принос има и износът, макар експерти да предупредиха, че нарастващият дълг на Китай поражда финансови рискове и може допълнително да забави растежа, отбелязва ДПА.

Правителството обещава да намали задлъжнялостта, но вместо това използва кредитиране, за да подкрепи строителния сектор и не особено добре представящите се държавни компании.

В началото на октомври Международният валутен фонд повиши прогнозата си за икономическия растеж на Китай за тази година с 0.1 процентен пункт до 6.8 на сто заради по-високата от очакваното икономическа активност. Представителите на МВФ призоваха обаче Китай да ограничат кредитирането, за да избегнат рязко забавяне на икономиката.

Комунистическите лидери на страната се опитват да насочат Китай към по-бавен, по-устойчив растеж, основаващ се на потребителското търсене, а не толкова на износа и инвестициите. Неколкократно Пекин използва кредитирането, за да предотврати прекалено рязкото забавяне, което доведе до високите дългови равнища и забави възстановяването на икономическото равновесие, допълва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В реч при откриването на конгреса на Комунистическа партия на Китай в срядапрезидентът Си Цзинпин заяви, че бъдещето пред Китай е светло, но предизвикателствата, по-специално икономическите, са тежки. Като нерешени в достатъчна степен проблеми, той открои разширяващата се разлика в доходите, както и проблеми в сферите на заетостта, образованието, здравеопазването и други.

Си Цзинпин обеща задълбочаване на финансовата реформа и даване на възможност на пазарите да играят по-голяма роля в икономиката, но не посочи конкретни мерки.

Споделяне

Още от Бизнес