Лекомислие е причинило потъване на руска атомна подводница

Атомната подводница К-159, която потъна вчера рано сутринта в Баренцово море, бе открита днес на дълбочина 238 метра, съобщи министърът на отбраната на руската федерация Сергей Иванов, цитиран от ИТАР-ТАСС.

На борда на потъналата подводница имаше 10 души екипаж, като един от моряците бе спасен, а телата на двама други бяха открити. Останалите 7 души от екипажа все още не са намерени. Вчера министър Сергей Иванов каза, че няма никаква вероятност някой от изчезналите да бъде открит жив.

Лекомислието е основната причина за потъването на атомната подводница К-159, заяви министърът. "Несъмнено е имало елементи на лекомислие, както и на вечната увереност в руския късмет, че всичко ще се размине", каза министърът пред журналисти на борда на ракетния крайцер "Маршал Устинов". Според него трагичният инцидент за пореден път е доказал, че към всички заповеди и инструкции трябва да има напълно сериозно отношение. Иначе рано или късно настъпват такива трагични последици, в резултат на които загиват невинни хора, добави министър Иванов.

Министърът днес подари командирски часовник на единствения оцелял при вчерашната трагедия - старши лейтенант Максим Цибулски, когото посети в болницата на Северния флот в Североморск, предаде ИТАР-ТАСС.

В разговора с министър Иванов морякът разказа, че прекарал във водата 1,5 -2 часа. Той успял да се евакуира от потъващата подводница заедно с още един моряк на спасителна лодка, но другарят му загинал пред очите му.

Иванов ще се срещне с роднините на моряците от потъналата подводница, които бяха докарани в Североморск с хеликоптер от селището Гремиха. Губернаторът на Мурманска област Юрий Евдокимов съобщи, че ръководството на областта е решило да изплати на семействата на всички моряци, намирали се на борда, по 10 000 рубли и веднага връчи плик със сумата на Цибулски, предаде РИА Новости.

Иванов подчерта, че радиационните равнища в района на потъването на подводницата са нормални.Според получения от министъра доклад от спасителния съд "Алтай", подводницата лежи хоризонтално, с крен от 3 градуса на левия борд.

По БТА

Още от Свят