Леонардо ди Каприо разкритикува алчните енергийни компании

Леонардо ди Каприо разкритикува алчните енергийни компании

Критики срещу корпоративната алчност на енергийните компании, която уврежда околната среда отправи холивудската звезда Леонардо ди Каприо в речта си пред Световния икономически форум в Давос. Актьорът получи на специална церемония в Швейцария кристална награда за "подобряване на състоянието на света" заради усилията му за опозване на природата.

Ди Каприо се възползва от случая и настояза повече реални действия за овладяване на климатичните промени като осъди тези, които отричат, че това е реален проблем.

"Ние просто не можем да си позволим корпоративната алчност на въглищната, петролната и газовата индустрии да определят бъдещето на човечеството. Тези обединения с финансов интерес да запазят тази разрушителна система, отхвърлиха, дори прикриха доказателствата за променящия се климат. Достатъчно! Вие разбирате по-добре. Светът разбира по-добре. Историята ще стовари вината за това опустошение директно в краката им," заяви американската звезда в Давос.

Актьорът обяви, че е видял с очите си опустошенията, причинени от промените в климата – от топенето на ледниците в Арктика до последиците за земеделците.

Според него решението за ограничаване на глобалното затопляне е запасите от нефт, газ и въглища да останат там, където са.

"Нашата планета не може да бъде спасена, ако не оставим изкопаемите горива в земята, където им е мястото. Преди двадесет години описахме този проблем като пристрастяване. Днес притежаваме средствата да сложим край на тази зависимост", каза Ди Каприо.

По време на речта си той съобщи, че екологичната му фондация ще задели още 15 милиона щатски долара за проекти за опазване на околната среда и за намаляване зависимостта на света от изкопаемите горива. Това ще включва и финансиране за съхраняване на 6.5 млн. акра гора в индонезийския остров Суматра от "агресивни и разрушителни практики" на петролната индустрия.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?