Летищата в София и Пловдив се пускат на концесия до края на годината

Летищата в София и Пловдив се пускат на концесия до края на годината

Процедури за отдаване на концесия за летищата в София и Пловдив ще бъдат обявени до края на годината. Това съобщи министърът на транспорта Ивайло Московски във вторник.

По думите му в момента се подготвят концесионните анализи за двете аерогари.

По времето на първия мандат на ГЕРБ карго терминалът на летище "Пловдив" беше пуснат на концесия, но желаещи нямаше. Сега процедурата ще бъде за цялото летище, уточни Московски.

В управленската програма на втория кабинет на Борисов е заложено на концесия да бъде отдадено само гражданското летище в Пловдив, което в момента се ползва основно от нискобюджетни компании. Това трябва да стане до 2018 г.

В управленската програма на кабинета "Борисов 2" няма и дума за отдаване на концесия на летище "София". През първия му мандат като транспортен министър, Московски имаше планове столичната аерогара да се даде на частен оператор срещу концесионна такса, но до взимане на решение от правителството не се стигна.

Интерес към столичната аерогара беше заявен само преди ден от Летище "Мюнхен" по време на българо-баварски икономически форум.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?