Левицата обвини ДСБ и НДСВ в пазарлък за данъчните закони и досиетата

Дeмократи за силна България с лидер Иван Костов и НДСВ се били спазарили за прокарването на правителствените законопроекти по данъчните закони срещу отварянето на досиетата, обявиха от Коалиция за България.

"Темата за досиетата се вади на дневен ред срещу подкрепата на ОДС за данъчните закони и, може би, за бюджета, каза на пресконференция в парламента заместник-председателят на ПГ на Коалиция за България Румен Овчаров.

Сделката била проличала по време на вчерашното гласуване на проекта на правителството за промени в Закона за данъка върху добавената стойност. Овчаров посочи, че шест депутати от ОДС са подкрепили правителствения законопроект, а други шест не са участвали в гласуването. Освен проекта на Министерски съвет, бе приет и този на ОДС, който предвижда намаляване на ДДС на 18 процента, а също и предложенията на "Народен съюз".

Няма как едновременно да се гласува и законът на правителството, и този на ОДС, очевидно става дума за задкулисни сделки и за ясни поети ангажименти между Симеон Сакскобургготски и Иван Костов, заключи Овчаров.

Просветлението, което осени премиера по отношение на досиетата, очевидно не е случайно, то е елемент от договорката, която вчера стана факт в пленарна зала, допълни той по повод декларираното миналия петък намерение на Симеон да се разсекретят архивите на ДС. Еволюцията си по казуса той огласи в отговор на питане на Иван Костов, свързано с неспазените срокове от министерствата за разсекретяване на документи с изтекъл срок на защита.

ДСБ веднага обясниха днешните атаки на Коалиция за България срещу тях с миналото на партията и връзките ѝ с Държавна сигурност.

БСП живее винаги в света на конспирацията, защото е свързана с Държавна сигурност. Духа на КГБ и на ДС витае още в главите на бившите комунисти, заяви шефката на парламентарната група на ОДС Екатерина Михайлова. Тя припомни, че законите на ДСБ минават въпреки волята на управляващите, което било знак за качествено законодателство.

Муравей Радев обясни вчерашната подкрепа на някои свои колеги по конкретен правителствен текст, защото било направено разумно предложение. Става дума да не се плаща ДДС при апортиране на имоти, поясни Радев.

От Коалиция за България се заканиха, че без гласовете им нито един опозиционен проект вече не може да мине в пленарна зала и заплашиха, че на второ четене ще подкрепят проекти, отговарящи на тяхната икономическа политика. Социалистите упрекнаха и финансовия министър Милен Велчев, че не защитава днес лично в пленарна зала собствените си проекти и така нарушава правилника на парламента.

Явно е уплашен от вчерашното гласуване на данъчните закони и затова го няма днес, заключи Румен Овчаров.

Коалиция за България настоява също бюджетния излишък да се гласува от Народното събрание по предложение на Министерски съвет и ще внесе собствен проект, затова пък съобщи Георги Пирински.

Споделяне

Още от България