Левицата поиска криминализиране на купуването на гласове на изборите

Депутатите от Коалиция за България Мая Манолова и Георги Юруков са внесли в деловодството на парламента предложение за промени в Наказателния кодекс (НК), свързани с купуването на гласове на избори.

Според предложението всеки, който предложи да купи или купува гласове в полза на определен кандидат, може да бъде наказан със затвор до 3 години или пробация. Многократното гласуване от едно лице пък да се санкционира с пробация или глоба от 500 до 2 хил. лв.

В момента според НК наказуемо е само възпрепятстването на граждани да упражнят избирателното си право или гласуването на хора, които нямат право на глас.

Купуването на гласове, изборният туризъм и многократното гласуване създадоха предпоставки за опорочаване на изборните резултати и в някои случаи поставиха под съмнение демократичността на изборния процес, се казва в мотивите на вносителя.

В коментар за Mediapool говорителят на левицата Ангел Найденов обясни, че проектът е поредното доказателство за последователността на политиката на БСП. Още преди парламентарните избори през 2005 г. Михаил Миков и група юристи от БСП предложиха промени в НК, които да криминализират купуването на гласове, но те не бяха разгледани в пленарната зала.

Споделяне

Още от България