Левицата поиска отчет на НЦИОМ какви проучвания е направил за този мандат

Депутатът от БСП и медиен секретар на партията Антон Кутев поиска в петък от председателя на Народното събрани Цецка Цачева да възложи на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ) пълен отчет какви проучвания са правени в рамките на този мандат, кой ги е поръчал и кой ги е ползвал.

Народният представител постави срок на ръководството на парламента до идната сряда.

Поводът за искането на Кутев е информация на сайта "Отворен парламент - граждански гласове" от вчера.

Според изнесените данни две партийно профилирани проучвания на НЦИОМ за БСП не са поръчвани, нито са получавани впоследствие от парламентарната група на социалистите.

Изследванията са обявени от НЦИОМ, който е на издръжка на бюджета на парламента, като "национални представителни проучвания". Едното е изготвено от държавната социологическа агенция през октомври 2009 г., а другото през юни 2012 година. Първото разглежда "Общественото мнение за лидерите на БСП", а второто – "Общественото мнение за 48-я конгрес на БСП".

"Не ми е известно ръководството на БСП да е ползвало резултатите от тези изследвания, още по-малко ми е известно да е давало поръчка за тяхното провеждане", каза Кутев. "За мен е важно да разбера кой с парите на Народното събрание е платил тези изследвания и защо",  добави той.

По същото време обаче председателят на НЦИОМ Лидия Йорданова обяви пред БТА, че проучванията са били предадени на председателя на БСП Сергей Станишев. Тя обаче не уточни кой е поръчителят.

От БСП продължиха да отричат и да твърдят, че не са получавали резултатите от допитванията до общественото мнение.

Споделяне

Още от България