Либия няма да даде мотивите за смъртните присъди и на 8 юни

Мотивите за смъртните присъди на българските медицински сестри в Бенгази и не са били предоставени на защитата и в понеделник - 7 юни. В неделя изтече едномесечният срок, в който либийският съд трябваше да оповести мотивите за произнесените присъди. Посланикът ни в Триполи Здравко Велев, каза за БНР, че по негова информация мотивите няма да бъдат предоставени и във вторник.

Българските дипломати и защитникът на медиците ни Пламен Ялнъзов правят опити вече десет дни да получат мотивите, за да подготвят обжалването пред Върховния съд, за което вече тече 30-дневния срок. Липсата на мотивите обаче блокира подготовката на екипа, който по всяка вероятност ще бъде разширен с още адвокати.

Според българския адвокат на медиците ни съдът е бил готов с мотивите още преди две седмици и те са около 150 страници. Според информация от либийски източници мотивите за произнесени смъртни присъди се основават на изтръгнатите със сила и мъчения самопризнания на две от медицинските сестри.

Попитан дали България има ход, след като със забавянето да предостави в срок мотивите за присъдите либийската страна ясно демонстрира каква е политическата ѝ позиция, правителственият говорител Димитър Цонев заяви: "България има ход и вие знаете, че българската позиция се подкрепя изцяло от цялата международна общност. Ако говорим не за юридическа, а за политическа подкрепа, ние я имаме достатъчно ясно реализирана и оповестена в световен мащаб". На журналистически коментар, че Либия не се интересува от това, правителственият говорител отговори:"Така или иначе тя би трябвало да се интересува".

Българската позиция по отношение на осъдените в Либия наши медици се подкрепя изцяло от международната общност, припомни на редовния си брифинг Цонев.

При посещението си в София еврокомисарят Гюнтер Ферхойген, на среща с външния министър Соломон Паси и министърът по европейските въпроси Меглена Кунева изрази пълна подкрепа на българската страна за освобождаването на нашите медици в Либия, като в максимална степен се използва дипломацията.

Присъдите срещу българските медици в Либия са неоснователни и напълно неприемливи, каза председателят на Европейския икономически и социален комитет към ЕС Розе Бриеш, който също пристигна в България. Запитан какво мисли за делото в Либия, Бриеш каза, че "това е скандално". Той добави, че доколкото знае, няма нищо доказано. Бриеш изтъкна, че не е запознат с подробности, но от информацията, с която разполага за процеса и присъдите, "това е неприемливо". Той изрази надежда, че международната общност, гражданското общество и в частност ЕС ще се намесят много ефикасно не само тези присъди да бъдат променени, но и медиците да бъдат освободени. "Присъдите са без всякакво основание и напълно неприемливи", каза Бриеш.

Очакване след две седмици на сесията на ПАСЕ в Страсбург въпросът за осъдените в Либия български медици да бъде поставен по-ясно изрази зам.председателят на ПГ на НДСВ Борислав Великов след среща с председателя на Комисията по спазване на задълженията и ангажиментите на държавите-членки на Съвета на Европа Жозет Дюрийо. По време на разговора е станало дума за осъдените на смърт български медицински сестри в Либия.

Наблюдател от ПАСЕ посети веднъж Бенгази и се срещна с медиците ни, но вторият му опит да разговаря с тях бе осуетен от либийската страна.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: