Либийското правителство обмисля да покани международни сили

Либийското правителство обяви, че обмисля възможността да покани международни сили да възстановят сигурността в страната и по-конкретно в Триполи, предаде Ройтерс, като се позова на негово комюнике.

Изявлението бе публикувано през нощта, след като двама войници бяха убити при ракетен обстрел на летището на столицата вчера. 90 процента от самолетите на аерогарата са били унищожени. Контролната кула на летището е била улучена и е понесла щети.

Десетки ракети "Град" бяха изстреляни по летището. То е затворено от неделя, след като в района избухнаха ожесточени сблъсъци. Ислямистки милиции се опитват да прогонят бившите бунтовници, които контролират аерогарата от 2011 г.

Шестима души бяха убити и 25 - ранени, при сблъсъците в неделя. Десетина самолета на държавни либийски авиокомпании понесоха щети.

Вчера петима души бяха убити в източния либийски град Бенгази при сблъсъци между бойци на бившия генерал Халифа Хафтар и ислямистки милиции. Също в понеделник, ООН евакуира персонала си от Либия поради съображения за сигурност.

Северноафриканската държава изпадна в хаос и бе обхваната от насилие след свалянето от власт и убийството на Муамар Кадафи през 2011 г. В добавка към почти всекидневните смъртоносни сблъсъци идва хроничната политическа криза.

Споделяне

Още от Свят