Личен лекар: Имунизацията е като дежа вю от опашка за банани

Снимка: БГНЕС

"Който е преживял банановите опашки, така беше, като дежа вю".

Така личният лекар от Варна д-р Николай Христов коментира пред БНР организацията на ваксинацията у нас. По думите е пресилено да се каже, че джипитита са се включили с процеса. Успели са тези, които са могли да се доберат до някакво количество ваксини. А те са малко.

"В момента ние сме практически изолирани. Само част от нас са получили нещо и то в мизерни количества", обясни той.

Христов допълни, че самият той не е получил препарат и е трябвало да ходи в местно РЗИ, за да вдига скандали. В крайна сметка получил само два флакона и то - от своя колежка. Употребил ги веднага. Но успял да ваксинира само 20 души от 185 записани.

Във Варна има 300 практики на джипита. От РЗИ поискали от тях списъл с желаещи за ваксина. Били отпуснати дози само на 80 неясно по какви критерии.

"Трябваше да ходя на място да се разправям. И след умерен скандал, с любезно съдействие на колежка, която отпусна от нейните флакони, тези два флакона бяха от нейните всъщност", заяви той.

Според Христов има лошо планиране и на централно, и на регионално ниво и затова се стига до хаос. Той обясни, че през последните 20 години всички ваксинационните кампанни са правени от личните лекари, те са най-опитните хора, а процесът си има специфики.

"Пациентите са засилени по едни опашки, по едни фургони, в едни ДКЦ-та, в едни места, където ваксинират, колеги, които, извинете, но имат доста смътна представа от тая тема. Поставянето на ваксина не е проста работа. Има особености при съхранение, при поставяне, при проследяване на пациенти. Онзи ден имаше по една телевизия репортаж от едно бургаско ДКЦ, където шефката на ДКЦ-то гордо се похвали как добре съхраняват ваксините, отвори хладилника да покаже и ваксината беше в камерата. Ако тази ваксина бъде замразена, съдържанието ѝ се превръща в нещо доста близко по ефект на извоорна вода", обясни Христов.

По последните данни за изминалото денонощие са поставени отново над 20 хил. дози ваксини. В четвъртък стана ясно, че заради изчерпани количества т.нар. "зелени коридори" за масова ваксинация спират временно. Не е ясно кога ще бъдат възстановени.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?