Преди вота на 25 май за държавен глава на Украйна

Лидерът на Десния фронт заплаши Крим с партизанска война

Още един кандидат за президент се отказа в полза на фаворита Петро Порошенко

Дмитро Ярош

Лидерът на украинската организация Десен сектор Дмитро Ярош е заявил, че антитерористичната операция в Източна Украйна трябва да възприеме тактиката на физическо ликвидиране на сепаратистките лидери и призова за започване на партизанска война в Крим, съобщи руската редакция на радио Дойче веле.

По време на предизборния дебат в събота по Първи канал на украинската държавна телевизия Ярош, който е кандидат за президент, е направил няколко остри изказвания, посочва германското радио. Той е разкритикувал командирите на операцията в източните райони и е заявил, че те трябва да се откажат от фронталните атаки срещу позициите на проруските сапаратисти, а да преминат към "физическо ликвидиране" на техните лидери.

По думите на Ярош въпросът за вкарване на руски войски в Украйна на практика е решен - започвайки с Донецката и Луганската област, където плацдармът вече е готов, Русия ще разгръща настъплението си към Херсон и Запорожието.

На въпрос на зрител какво ще предприеме за връщане на Крим, ако бъде избран, лидерът на Десния сектор каза, че първата му стъпка като президент ще бъде реформа на въоръжените сили.

Според Ярош предишното ръководство на Украйна фактически е довело до упадък въоръжените сили на страната, чиято отбранителна способност спешно се нуждае от укрепване.

Що се отнася до връщането на Крим Дмитро Ярош каза, че там трябва да започнат партизански действия, които да дестабилизират ситуацията на полуострова. По думите му единствените съюзници на Украйна по този въпрос са кримските татари.

Седмица преди президентските избори в Украйна друг кандидат за поста от Украинската народна партия (УНП) Олександър Клименко се отказа от по-нататъшно участие в предсрочните избори, съобщиха от пресслужбата на партията в неделя.

Това е станало, след като делегатите на конференция на политическата сила в Полтавска област са призовали партийното ръководството и лидера си Олександър Клименко, както и другите кандидат-президенти, да се откажат от надпреварата и да подкрепят Петро Порошенко.

Клименко е подкрепил предложението и е оттеглил кандидатурата си.

Преди това от участие в президентските избори се отказаха лидерът на партия "Украйна, напред!" Наталия Королевская, лидерът на гражданско обединение "Нов Киев", бившият член на Партията на регионите Олег Царьов и Петро Симоненко от Комунистическата партия.

При това положение за поста държавен глава ще се борят 18 кандидати.

Същевременно продължават призивите за бойкот на изборите. Привържениците на федерализацията на Украйна призоваха на митинг в Харков да не се гласува.

В традиционния неделен митинг на сепаратистите участваха активисти на движението "Югоизток", "Боротба", Комунистическата партия и Прогресивната социалистическа партия на Украйна.

Един от водачите на "Югоизток" Юрий Алухтин разкритикува втората "кръгла маса" за национално единство, състояла се в събота в Харков, и заяви, че е бил поканен да участва в тези разговори, но е отказал. Той обеща, че и в Харков ще бъде организиран референдум за самоопределение като в Донецк и Луганск.

Друг от ораторите на митинга, съпредседателят на самопровъзгласилата се Донецка народна република Денис Пушилин, заяви, че Донецка област активно се готви за парламентарни избори на мажоритарен принцип, които ще са на 14 септември.

Пушилин призова жителите на областта да не се отпускат и да бъдат готови да защитават земята си. "Задачата ни е да се сплотим и в най-скоро време ще освободим земята си", каза той, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Пушилин напомни, че друг от водачите на сепаратистите - Игор Стрелков, командирът на силите за самоотбрана на Славянск - е обявил обща мобилизация на жителите на Донецката и Луганска "републики".

Споделяне

Още от Свят