Лидерът на италианската крайна десница понесе тежък удар, но не се предава

Матео Салвини

Убеден, че работи за благото на италианците, защитникът на италианския суверенитет Матео Салвини е сигурен, че ще се върне на власт и че изправянето му пред съда заради блокирането на кораб с мигранти по времето, когато бе министър на вътрешните работи, е само една от перипетиите в стратегията му за повторно спечелване на властта.

"Двете ми деца имат право да знаят, че ако баща им често е далеч от дома, не е защото прекарва времето си в незаконно задържане на човешки същества, а защото негов дълг е да защитава границите и сигурността на своята страна", заяви Матео Салвини в сряда пред сенаторите.

"Обаче всички в Италия, независимо дали ме смятат за симпатичен или антипатичен, знаеха и знаят, че гласувайки за партията Лига, гласувайки за Салвини, ще направим всичко, за да попречим на слизането на незаконни мигранти на брега", добави той.

В края на януари той и неговата партия не успяха да спечелят областта Емилия Романя, бастион на левицата, който той искаше да използва като трамплин, за да си върне властта. А в сряда лидерът на крайната десница понесе нов тежък удар, когато Сенатът реши да го изправи пред съда.

Но бившият ломбардски сепаратист не е от тези, които се признават за победени. "Противниците трябва да бъдат победени пред урните, не пред съда", заяви в сряда политикът, който продължава да иска предсрочни парламентарни избори, разчитайки на проучванията на общественото мнение, които показват, че Лигата е най-популярната партия и има подкрепата на около 30 на сто от имащите намерение да гласуват.

Многословен и решителен, този 46-годишен мъж от Милано, който през 2013 г. застана начело на партия, която беше на ръба на пропастта, превърна Лигата (някогашната Северна лига), в успешна националистическа формация, която на изборите получи по-добри резултати от десния си съюзник Силвио Берлускони, преди да се откаже от него и да влезе в коалиция с антисистемното Движение "Пет звезди".

Син на директор на предприятие, Матео Салвини е роден и израства в столицата на област Ломбардия: католически колеж, скаутска организация и мачове на "Милан", а после активизъм, работа тук-там и малко учене в университет.

Той се присъедини към партията Северна лига на 17 години и на 20 е избран за общински съветник в Милано. След това става журналист във всекидневника "Падания" и в радио "Падания либера" - две медии, близки до неговата партия, които му позволяват да ошлайфа ораторските си умения. А през 2004 г. този евроскептичен политик стана член на Европарламента.

Но докато звездата му грееше все по-ярко, партията му изпадаше във все по-дълбока криза. Нейният лидер и основател Умберто Боси, отслабен от мозъчен удар през 2004 г., беше пометен през 2012 г. от скандал с отклоняване на обществени средства. На парламентарните избори през 2013 г. партията получи само 4 на сто.

"Комунист от старата школа"

Салвини, който застава начело на партията през 2013 г., променя ориентацията ѝ, насочвайки срещу Брюксел тирадите, които неговият ментор Боси отправяше срещу прахосничеството и "диктата" на централната власт в Рим.

Той ходи с брада, не обича костюмите и вратовръзките, винаги изглежда гневен и напълно самоуверен. Бързо започна да се появява във всички медиите, говори директно и рядко се притеснява за политическата коректност.

Съюзник на Националния сбор на Марин Льо Пен, голям почитател на Владимир Путин и Доналд Тръмп, остро напада имигрантите, исляма, еврото и хомосексуалните съюзи.

"Чувал съм всичко: че съм престъпник, расист, фашист", често казва той. Но "аз съм комунист от старата школа, виждал съм повече заводи, отколкото тези хора (от левицата), които се срещат само с банкери".

Представя се за защитник на християнските ценности, въпреки острите си критики срещу усилията на папа Франциск в подкрепа на мигрантите и бурния си личен живот: има две деца от две различни жени, в края на 2018 г. се раздели с приятелката си, телевизионна водеща, преди да се появи в компанията на жена, 20 години по-млада от него.

След като стана министър на вътрешните работи през юни 2018 г., той не се появяваше често в министерството, предпочитайки да редува пътувания и митинги, постоянно водейки агитация.

Подчертава навсякъде, че е твърдо против притока на мигрантите, въпреки че той значително отслабна преди идването му на власт и въпреки че неговата политика на "затворени пристанища" не попречи стотици да продължат да пристигат всеки месец.

Той спази много свои обещания: премахна издаването на разрешителни за пребиваване по хуманитарни причини, разшири обхвата на понятието законна самоотбрана, подсили полицейските служби, въведе по-твърди условия за навлизане в териториални води, за да ограничи пространството за маневриране на неправителствените организации, притичащи се на помощ на мигрантите.

Но икономическата стагнация затрудни изпълняването на обещанията за значително намаляване на данъците и в момента тече разследване по подозрения за финансиране на неговата партия от Русия.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?