Италианското правителство спечели вот на доверие в Сената

Италианското правителство спечели вот на доверие в Сената

Италианското правителство спечели днес вот на доверие в Сената заради указ, който ще улесни съдиите да използват шпионски софтуер при разследвания на корупция в държавния сектор, предаде Ройтерс в четвъртък.

Това стана в момент на силни търкания вътре в управляващата коалиция. Малката центристка партия "Италия Вива" всекидневно влиза в спорове с по-големите си партньори - Демократическата партия и Движението "Пет звезди" (ДПЗ).

Въпреки това партийната дисциплина надделя при вота на доверие в горната камара на парламента, където правителството на премиера Джузепе Конте има изключително крехко мнозинство. Коалиционният кабинет получи подкрепата на 156 сенатори при 118 против.

Вотовете на доверие често се използват в Италия за ускоряване на прокарване на нормативни актове чрез прескачане на дебати. Ако правителството обаче загуби вота на доверие, то е задължено да подаде оставка, отбелязва Ройтерс.

Коалицията почти сигурно ще трябва да свика вот на доверие за същия нормативен акт и в Камарата на депутатите, преди края на този месец, тъй като в противен случай той няма да бъде приет.

Указът ще позволи на съдиите да удължават използването на софтуер от вида "Троянски кон" в помощ на разследването на престъпления срещу държавната администрация. Той ще даде възможност разследванията да бъдат удължавани, ако чрез следенето бъдат събрани доказателства за противозаконна дейност.

Нормативният акт е подкрепян от ДПЗ, което направи борбата срещу корупцията един от главните си приоритети. Критиците на указа обаче твърдят, че той дава прекалено големи правомощия на съдиите да следят живота на хората, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?