Лидерът на СДС призна, че няма шансове за обединение на десните за евроизборите

Лидерът на СДС Петър Стоянов призна в неделя в Плевен, че няма никакви шансове за обединение на десните формации на изборите за европейски депутати напролет. “Шансове за обща листа на десните партии вече няма, изкуствените коалиции създават хранителна среда за недоверие и пазарлъци”, каза Стоянов след съвещанието на областния актив на синята партия, в което той взе участие.

Имаме горчивия опит от президентските избори, затова решихме да излезем със самостоятелна листа на вота за Европейски парламент, мотивира той вече известната позиция на партията да се яви сама на изборите за евродепутати.

Според Стоянов щяло да е нелепо сега да се прави коалиция за обща листа на десните. Той обаче изрази надежда, че около СДС може да се консолидират 5-6 от  малките десни формации, които са произлезли чрез отцепването си от синия съюз.

Стоянов изрази оптимистичното очакване, че СДС може да мобилизира около 90% от своите привърженици и симпатизанти на евроизборите, което ще доведе до 2-3 места в 18-членната група на българските представители в Европейския парламент.

По същото време представители на най-младото политическо сдружение у нас – Европейския демократичен път (ЕДП) с лидери Димитър Абаджиев и Мария Капон потвърдиха, че на изборите за евродепутати ще се явят заедно с ГЕРБ. От думите на Капон в Бургас, където бе учреден клон на сдружението, се разбра, че ЕДП ще чака негови хора да бъдат включени в листата на ГЕРБ.

От своя страна Абаджиев не отхвърли и сътрудничеството със СДС и ДСБ, като не конкретизира как може да се осъществи то едновременно със сътрудничеството с ГЕРБ.  Според бившия член на ръководството на ДСБ заявката на двете десни партии – СДС и ДСБ - да се явят със самостоятелни листи за евровота било продължение на досегашния тип поведение вдясно.

За съжаление, тези две партии не разбраха, че на президентските избори десните избиратели на практика уволниха този тип поведение, каза Абаджиев.

Темата за евроизборите коментира в неделя и председателят на БЗНС – НС Анастасия Мозер. В Плевен след семинар за миналото, настоящето и бъдещето на земеделското движение тя заяви, че земеделците от нейната формация обсъждали възможността да излязат с обща листа заедно с коалиционни партньори. Като такива партньори Мозер посочи БЗНС "Никола Петков" и БЗНС с лидер Георги Пинчев. Мозер отново лансира невъзможната идея за обединение на земеделците.

И Анастасия Мозер намекна, че очаква “по-тясно сътрудничество” с ГЕРБ, като каза, че била “поласкана от отношението към нея от страна на Бойко Борисов”. Сред политическите партньори на ГЕРБ неотдавна Борисов нареди и формацията на Мозер.

БЗНС – Народен съюз ще продължи да работи с ГЕРБ, съгласно споразумението си с формацията, както и с Мария Капон и представители на други демократични формации, каза в Плевен Мозер.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?