Лидерът на социалистите в Македония е разпитван от прокуратурата

Лидерът на социалистите в Македония е разпитван от прокуратурата

Лидерът на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) Зоран Заев е разпитан от прокуратурата заради съмнения, че партията му е участвала в измами по време на парламентарните избори, съобщиха местните медии. Той и други членове на СДСМ са заподозрени, че са организирали купуване на гласове в бедни райони срещу пари или дърва за огрев.

“Знаех за съмненията за нередности по време на предизборната кампанията през 2016 г. В сряда прокурорите ще представят доказателствата, с които разполагат и тогава ще можем да се защитим. Дойдохме тук, за да докажем невинността си. СДСМ публикува финансовия си доклад за изборите и имаше одит, който не откри нищо подозрително", каза Заев.

Той обясни, че обвиненията срещу СДСМ са в отговор на обвиненията, повдигнати от специалната прокуратура срещу представители на партия ВМРО-ДПМНЕ за изборни измами.

На изборите през декември ВМРО-ДПМНЕ на бившия премиер Никола Груевски спечели 51 депутатски места, а СДСМ на Заев – 49. Груевски не успя да сформира коалиция за съставяне на правителство, докато Заев се договори с албанските партии, но президентът Георги Иванов не му даде мандат за сфромиране на кабинет.

Мотивът зад решението на президента бе, че албанските партии искат признаването на албанския език за официален.

Споделяне

Още от Свят