Лидерът на терористичната мрежа Ал Каида призова за бойкот на иракските избори

В понеделник катарската телевизия Ал Джазира разпространи приписваното на Осама бин Ладен обръщение, в което лидерът на терористичната мрежа Ал Каида призовава иракчаните да бойкотират предстоящите избори в страната.

Цитирайки неназован представител на ЦРУ, Ройтерс предаде във вторник, че приписвания на бин Ладен аудиозапис вероятно е автентичен. Според представителя на американското разузнаване, след технически анализ може да се предположи, че гласът на записа наистина е на лидера на Ал Каида.

В записа бин Ладен определя йорданският терорист Абу Мусаб Ал- Заркауи за лидер на Ал-Каида в Ирак и приветства преименуването на групировката му "Таухид уа джихад" на "Ал Каида в Ирак". По думите на говорещия на записа, това е значителна крачка по пътя на обединението на всички муджехидини за създаването на държава на праведността и разрушаването на държавата на несправедливостта.

"Според исляма (иракската) конституция е заговор на неверниците, затова всеки, който вземе участие в тези избори, ще стане неверник. Пазете се от лицемерите, които говорят от името на ислямската партия, и от тези, които призовават народа да участва в тази вопиюща измама", предупреждава гласът от лентата.

Гласът на записа прилича на гласа на бин Ладен, отбелязва АП, а посланието е издържано в същия стил, в който са и предишните изявления на "терорист номер едно". Представител на Ал Джазира е отказал да съобщи кога и при какви обстоятелства записът е попаднал в редакцията.

В същото време държаният секретар на САЩ Колин Пауъл призова във Вашингтон сунитите да участват в насрочените за 30 януари избори, да кажат "не" на тероризма и на убийствата и "да" на демокрацията. Важно е всички части на иракското общество и на политическия спектър да се включат в гласуването, изтъкна той.

Държавният секретар опроверга спекулациите, че САЩ искат да увеличат числеността на иракското национално събрание, което ще бъде избрано през януари, за да гарантират определен брой места за сунитите. По думите му Вашингтон не е водил разговори с иракските лидери по този въпрос.

По-рано основната сунитска партия заяви, че ще бойкотира изборите, защото условията не позволяват по-широко участие на гласоподавателите. След призивите за бойкот на радикални групировки и духовници, в понеделник най-важната умерена Иракска ислямска партия също изтегли листата си за изборите на 30 януари. "Необходимите предпоставки за провеждане на изборите не са налице", каза председателят на партията.

На 30 януари 2005 година иракчани трябва да изберат 275 члена на Националното събрание, които да изработят новата Конституция на Ирак. Някои от политическите лидери призоваха да се пренасрочи гласуването във връзка с нестабилната обстановка в страната, но иракските власти настояват изборите да се проведат на определената вече дата.

Още от Свят