Лидерите на ЕС подписаха декларация за бъдещето Европа

"Гъвкава" Европа замени Европа на няколко скорости

Сн. ЕПА/БГНЕС

Лидерите на 27 страни от ЕС и ръководителите на европейските институции отбелязаха 60-годишнината на Римските договори с декларация за бъдещето на Европа. 

Церемонията събра президенти и премиери, както и председателите на европейските институции. Големият отсъстващ беше Великобритания, чието правителство възнамерява в началото на седмицата да задейства клаузата за излизане от ЕС.

България бе представлявана от държавния глава Румен Радев, който изпълни почетното задължение пръв да поздрави папа Франциск на вечерната аудиенцияв Апостолическия дворец във Ватиканав петък.)

Срещата на върха премина при изключителни мерки за сигурност заради атентата в Лондон. Най-богатата на археологически паркове и исторически паметници централна част около Капитолийския хълм, където се състояха тържествата, беше затворена за автомобили, а пешеходците бяха пропускани през точно определени места срещу документ за самоличност.

Честването откри италианският премиер Паоло Джентилони в качеството си на домакин. Лидерите бяха приветствани и от кметицата на Рим Вирджиния Раджи.

Доналд Туск призова лидерите на ЕС да изведат Европа от кризата

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова лидерите да направляват Европа за излизане на кризата.

"Докажете днес, че сте лидерите на Европа, че можете да се грижите за това велико наследство, което получихме от героите на европейската интеграция преди 60 години", заяви Туск.

"Европа като политически субект или ще бъде обединена, или няма да съществува изобщо", допълни той.

Въпреки всички трудности, Европейският съюз ще чества и стогодишен юбилей, каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Той изрази увереност, че въпреки напускането на Великобритания, общността ще продължи да съществува, а страните членки ще запазят националната си самобитност.

""Никога няма да видим ЕС като държава. Нито пък вървим към одържавяване по примера на САЩ. Всеки стремеж към уравниловка може да убие Европа", заяви Юнкер.

Италианският външен министър Паоло Джентилони заяви, че Европа върви по правилния път. "Визията, заложена в декларацията ни е за следващите десет години, тъй като никой не вярва, че можем да постигнем напредък за един ден. Важно е да тръгнем по верния път и мисля, че го постигнахме“, каза Джентилони.

Германският канцлер Ангела Меркел също се обяви за обединена и просперираща Европа.

"Отправяме поглед към бъдещето. Искаме една по-сигурна и защитена Европа, което означава да пазим добре външните си граници. В сила е и това, което казахме още преди 10 години в Берлин - обединени сме по-успешни и Европа е нашето бъдеще. Дори понякога да е трудно и да има пречки по пътя ни", заяви Меркел.

От утре Европейският парламент ще започне да следи как подписаната декларация се превръща в конкретни действия, каза председателят на Европарламента Антонио Таяни.

"Наш дълг е да подкрепим институциите и с тясно сътрудничество ще успеем да превърнем в приоритет правата на нашите граждани. Неслучайно в текста, който подписахме, думата "граждани" се споменава няколко пъти", посочи Таяни.

Президентът на България Румен Радев определи подписаната декларация като документ от изключителна важност за бъдещето на Европа.

Радев посочи, че благодарение на активната и аргументирана българска позиция, в декларацията е включен изричен текст за солидарността и кохезионната политика като фактори за устойчиво и сигурно развитие на Европа. Освен това в декларацията изрично се посочва за сигурността на Европа не само като охрана на външните граници, където ние имаме пряк ангажимент, но и за укрепване на общата сигурност и отбрана, каза държавният глава.

Декларацията дава визия за бъдещето на ЕС през следващите 10 години

Подписването на Римска декларация определя основните насоки в дебата за бъдещето на ЕС през следващите 10 години.

Говоренето за Европа на различни скорости вече е сменено от идеята за "гъвкава" Европа, в която различните членове могат по-свободно да се съюзяват и дори да обединяват някои от националните си системи без това да задължава останалите да ги последват.

В документа се казва: "Нашият съюз е неразделен е неделим. В следващите 10 години искаме Съюз, който е защитен и сигурен, проспериращ, конкурентен, устойчив и социално отговорен, както и с волята и капацитета да играе ключова роля в света и в оформянето на глобализацията".

Четирите основни принципа на Декларациятаса сигурна и защитена Европа; mросперираща и устойчива Европа; социална Европа и силна Европа на глобалната сцена.

Те допълват т.нар. Бяла книга, представена от Европейската комисия на 1 март. В нея бяха предложени пет различни сценария за развитието на Съюза до 2025 г., но с илюстративен характер, без да се изключват взаимно и без претенция да са изчерпателни:

1. "Продължаваме, както досега": ЕС-27 продължава да изпълнява програмата си за положителни реформи;

2. "Остава само единният пазар": единният пазар застава в центъра на ЕС-27, тъй като 27-те държави членки не успяват да намерят общ език във все повече области на политиката;

3. "Тези, които искат да правят повече, правят повече": ЕС-27 продължава както досега, но желаещите държави могат да работят в по-близко сътрудничество в определени области;

4. "Правим по-малко, но по-ефективно": акцентът се поставя върху постигането на повече и по-бързи резултати в избрани области на политиката, докато в други се прави по-малко;

5. "Правим много повече заедно": държавите членки решават да споделят повече правомощия и ресурси и да вземат повече решения заедно във всички области.

След срещата на върха в Рим Европейската комисия ще представи серия документи за размисъл по ключови въпроси за Европа:

1) развитие на социалното измерение на Европа;

2) задълбочаване на Европейския икономически и паричен съюз;

3) извличане на ползи от глобализацията;

4) бъдещето на европейската отбрана

5) бъдещето на финансите на ЕС.

В своята реч за състоянието на Съюза през септември 2017 г. председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер ще доразвие тези идеи, преди да могат да бъдат направени първоначалните заключения на заседанието на Европейския съвет през декември 2017 г. Това ще помогне да се вземе решение какви действия да бъдат предприети, за да започне работата по тях преди изборите за Европейски парламент през юни 2019 г.

През идните месеци ЕКсъщо така ще организира обществени дебати с Европейския парламент и държавите членки, както и онлайн консултации, така че европейските граждани да имат възможност да изразят мнението си и да споделят своите виждания за бъдещето на Европа посредством представителствата на Комисията и специален уебсайт, който ще започне да работи на 25 март.

Дебатът трябва да приключи до края на годината и въз основа на резултатите от него ще започне дефинирането на политиките, който ще характеризират развитието на ЕСпрез следващите 10 години.

Началото преди 60 години

На 25 март1957 г. шест държави - Франция, Западна Германия, Италия и трите от Бенелюкс– Белгия, Холандия и Люксембург, подписват два Договора в Рим, с които се създават Европейската икономическа общност и Европейската общност за атомна енергия (Евратом). Това е доразвиване на друга организация, основана през 1951 г. от същите държави - Европейската общност за въглища и стомана.

За раждането на тези наднационални структри в следвоенна Европа значителна заслуга имат и САЩ, които днес поздравиха 27-те лидери: "Заедно очакваме следващите 60 години и още много след тях на обща сигурност и споделен просперитет".

САЩ подкрепят появата на Европейската икономическа общност в търсене на начин да се сложи край на започващи в Европа световни войни, които ги принуждават два пъти за по-малко от 30 години да се сражават на континента.

Сега Белият дом не стои толкова еднозначно зад единството на Европейския съюз. Президентът Доналд Тръмп приветства решението на британците да го напуснат. Редица европейски лидери го предупредиха, че това може да подтикне и други да последват Лондон с непредвидими последици за съдбата на Европа.

Британският премиер Тереза Мей не е сред присъстващите в Рим и в сряда ще започне процедурата за преговори за "развод" с ЕС. Това прави още по-символично за събралите се да декларират единство около общи принципи и да започнат разговора в Европа за бъдещето на Съюза, неговият формат и отношенията между членовете му.

Папа Франциск: ЕС рискува да загине, ако няма нова визия за бъдещето

Преди началото на срещата на върха в Рим, лидерите на 27-те страни членки бяха приети от папа Франциск.

"Европейският съюз рискува за загине, ако няма нова визия за бъдещето, базирана на солидарността и ценностите, които са в основата на създаването му", каза главата на Римокатолическата църква.

В обръщението си папа Франциск отбеляза, че Европа страда от "вакуум в ценностите" и губи "усещането си за посока".

“Когато едно тяло губи чувството си за посока и вече не е способно да погледне напред, започва регрес и в дългосрочен план рискува за загине", заяви папа Франциск. 

Той предупреди, че бумът на антиевропейски партии в страни от Съюза може да доведе до задълбочаване на отдалечаването на гражданите от институциите, които трябва да ги представляват.  Международната солидарност е "най-ефикасният антидот срещу модерните форми на популизъм", каза още папа Франциск.

Отбелязвайки терористичното нападение в Лондон тази седмица той се обърна към лидерите с посланието, че трябва да работят заедно, за да промотират европейското наследство от идеали и духовни ценности с повече страст и вяра. 

Българският президент Румен Радев е бил поканен първи да поздрави папа Франциск.

"Признателни сме на папа Франциск за вниманието, което отделя на България чрез ежегодните аудиенции на български делегации и честването на българските свети братя Кирил и Методий - съпокровители на Европа",  е казал Румен Радев на срещата с главата на Римокатолическата църква.

Светият отец е отправил благопожеланията си  към целия български народ и е заявил, че солидарността и човешката личност са стожерите на европейския проект.

Споделяне

Още от Европа