Лидерите на ЕС призовават за ново разследване за произхода на коронавируса

Урсула фон дер Лайен

Лидерите на страните членки на Европейския съюз призоваха днес за извършване на свободно от ограничения разследване за произхода на коронавируса, установен първоначално в Китай. Апелът е отправен на фона на критики към разследването, проведеното от Световната здравна организация, предаде Ройтерс.

Разследването на СЗО през януари и февруари бе "недостатъчно и не постигна категорични резултати", заяви миналия месец мисията на САЩ в централата на ООН в Женева и призова за навременно, прозрачно и базирано на доказателства повторно разследване, включително в Китай.

"Разследващите имат нужда от пълен достъп до всичко, което е необходимо, за да намерят наистина източника на тази пандемия", каза днес на пресконференция в Брюксел председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. "Светът има право да научи какво точно се е случило, за да може да си вземе поуки", каза председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

"В Европа повече от 50 процента от пълнолетното население е получило най-малко първа доза" ваксини, каза Фон дер Лайен на същата пресконференция. В ЕС живеят близо 450 милиона души, отбелязва ДПА. "Нещо повече, 100 милиона европейци вече са напълно ваксинирани", добави председателката на ЕК.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?