Лидерката на шотландските консерватори подаде оставка

Лидерката на Консервативната партия на Шотландия Рут Дейвидсън

Лидерката на Консервативната партия на Шотландия Рут Дейвидсън подаде оставка с аргумента, че повече не може да съвместява политическата си кариера и семейния си живот и намекна, че след шотландските избори през 2021 г. повече няма да се занимава с политика, предаде Ройтерс.

40-годишната Дейвидсън съживи шотландските консерватори през осемте си години като техен лидер. На референдума от 2016 г. тя гласува за оставане на Великобритания в ЕС.

"Опасявам се, че в опита си да съм добър лидер през годините се оказах лоша дъщеря, сестра, партньор и приятел", заяви тя.

Дейвидсън отбеляза, че единството на Обединеното кралство зависи от взаимно уважение, каквото липсва в политическите дебати около Брекзита.

"Това, което липсва в дебатите ни, е уважение. Без уважение не може да има разбирателство и единство, а Шотландия и Великобритания имат нужда от това", заяви Дейвидсън.

Рут Дейвидсън аргументира оставката си със семейни причини, тъй като неотдавна стана майка, но избраният момент за решението ѝ, толкова скоро след като премиерът Борис Джонсън обяви намерението си да удължи почивката на парламента до 14 октомври, поражда въпроси, отбелязва Асошиейтед прес.

Дейвидсън каза, че подкрепя усилията на Джонсън да постигне споразумение за излизане от ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят