Лиляна Павлова призова хората да помогнат на държавата като не пътуват през зимата

Лиляна Павлова призова хората да помогнат на държавата като не пътуват през зимата

След констатациите, държавата не е подготвена за зимата, министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова призова гражданите за помощ. "Апелирам към всички водачи – не тръгвайте, ако е тежка обстановката, не тръгвайте, ако се очаква снеговалеж, ако нямате зимни гуми и вериги. Нека взаимно да си помогнем, защото всички сме в крайна сметка пътуващи по тези пътища, най-важна е безопасността, това ни е приоритетът”, заяви тя в неделя пред бТВ.

По-рано през седмицата Павлова съобщи, че подготовката за поддръжка на пътищата през зимата е критично закъсняла, парите са похарчени, а договорите на общините със снегопочистващи фирми масово изтичат и не са подновени от кабинета "Орешарски”. В най-затруднено положение са областите София, София област, Перник, Плевен,Стара Загора и Смолян.

Поради тази причина министерството на Павлова получи допълнителни средства с предложената от правителството актуализация на бюджета, която парламентът предстои да гласува.
|
|"Буквално утре, на 17 ноември, обявяваме зимния сезон, започваме да плащаме на фирмите за 24-часова готовност за поддръжка на пътищата. Машините ще са в готовност”, каза регионалният министър, която по-рано разпореди при прогноза за снеговалеж снегорините да бъдат на позиция 6 часа по-рано.

"Много от договорите изтичат сега през ноември и декември, а кабинетът "Орешарски” не е обявил търгове за нови, процедурите, за които текат между три и шест месеца. Вторият проблем – където има договори, ситуацията е, че няма достатъчно машини. Третият компонент е наличието на химикали и сол, за които няма пари. Парите са похарчени за рязане на храсти и запълване на дупки, което е много важно, но вместо да се почистят магистралите и планинските проходи, това е правено по третокласни пътища”, обясни Лиляна Павлова.

"Има и още един проблем – променен е законът, така че в урбанизираните територии се почистват пак от същите фирми – техниката за магистрали не може да почиства пътищата в града”, добави тя.

По думите ѝ има опасност 106 млн. лв. по Оперативна програма "Регионално развитие” да бъдат безвъзвратно загубени, но настоя да не излага конкретните числа, докато не станат ясни в началото на декември.

Лиляна Павлова не пропусна да изтъкне колко тежко е завареното наследство в Министерството на регионалното развитие. "Заболя ме душата, защото заварих много неща на нивото, на което са стигнали до март 2013 г.”, обясни тя пред бТВ и направи метафора с историята за Спящата красавица, която гледала с дъщеря си в премиерното представление на Софийската опера и балет.

"Сякаш сме се уболи на вретеното и всичко е заспало – събудихме се там, където сме спрели. Тази година и половина ще трябва да ги компенсираме. Ще минат две години от мандата, преди да започнем да надграждаме”, прогнозира Павлова.

Тя обаче е оптимист и надеждата ѝ, както стана ясно, се осланя на премиера Бойко Борисов.

"Премиерът има сили и го показа в месеца на тежки преговори, той пое управлението на кораба, който е с много пробойни и е загубил курса. Премиерът насочва курса на движение, трябва да намери баланса и да направи компромиси, за да вървят нещата напред”, каза Лиляна Павлова.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?