Липсата на достатъчно персонал може да затрудни превръщането на Втора градска в инфекциозна

Липсата на достатъчно персонал може да затрудни превръщането на Втора градска в инфекциозна

Недостиг на персонал може да компрометира идеята за превръщането на столичната Втора градска болница в инфекциозна, която да приема случаи на заразени с коронавирус пациенти. Не е ясно дали всички лекари ще се съгласят да работят при новите условия, стана ясно в петък, а кметът на София Йорданка Фандъкова каза, че в лечебното заведение ще останат да работят само хората, които желаят.

Втора градска болница ще започне да приема пациенти, болни от коронавирус, когато е напълно готова, а в лечебното заведение ще работят само хората, които имат желание, заяви Фандъкова.

В момента лечебното заведение е спряло приема, изписват се всички здрави.

Обещанието е Втора градска болница да заработи до 72 часа като инфекциозна след издаването на заповедта на здравния министър, което означава в неделя сутрин.

Приемането на пациенти ще започне най-вероятно в понеделник, но това не е потвърдено.

За да се трансформира болницата в инфекциозна, трябва първо да се изпишат излекуваните пациенти, да се транспортират лежащоболните в други общински болници, целият персонал да разполага със защитно облекло и при необходимост да се назначат още медици.

"Разбира се, никой не би могъл да бъде задължен да работи в една преобразувана инфекциозна болница без своето съгласие. Така че, една от задачите и работата с персонала е да убедиме хората, че ще бъде осигурена адекватна защита", заяви зам.-кметът Дончо Барбалов.

Очаква се в болницата да има 50 легла за болни от коронавирус като капацитетът на болницата е намален, защото вирусът изисква по-сериозна изолация.

Очакванията са, че там няма да бъдат настанявани пациенти в особено тежко състояние, а най-тежките случаи ще бъдат поемани от ВМА, Александровска болница и "Пирогов", които имат възможности за реанимация и интензивни грижи.

Засега се смята, че наличните легла, персонал в болниците и апаратура са достатъчни за посрещане на нуждите, но има готовност за тяхната реорганизация, пренасочване на лекари и ангажиране на пенсионери и студенти в екстремна ситуация.

Преди ден от Министерството на здравеопазването съобщиха, че  болниците в страната разполагат с 2063 легла за интензивно лечение и 740 инфекциозни, които могат да бъдат удвоени и да станат 1400.

На леглата в интензивните отделения се настаняват много тежко болни пациенти, а на инфекциозните легла останалите болни и получават само вливания и лечение без командно дишане.

Общият брой респиратори в България са 1463 броя. Националният оперативен щаб вече е направил поръчка за още 200 броя респиратори, които обаче ще бъдат налични през май.

За още 30 има възможност да бъдат доставени по-рано.  

Центровете за спешна медицинска помощ разполагат с 289 респиратори в санитарните автомобили и 53 в кабинетите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?