За ден броят на доказаните случаи на коронавирус нарасна с 16 - до 23 (обновена)

Ситуацията у нас не изисква мерки като в Италия, смятат в оперативния щаб

За ден броят на доказаните случаи на коронавирус нарасна с 16 - до 23 (обновена)

За един ден броят на потвърдените случаи на заразени с новия коронавирус у нас нарасна с 16 – от 7 на 23.

Най-напред на традиционния брифинг в 17 часа Националният оперативен щаб съобщи за 9 лица, при които е доказан COVID-19.

По-късно вечерта от Министерството здравеопазването съобщиха за нови 16 случая на заразени с коронавирус, установени в четвъртък. С това регистрираните случаи на коронавирус у нас стават 23, от които 1 починал.

Последните изследвани днес в Националната референтна лаборатория проби на контактни лица на починалата в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" жена доказват новия коронавирус при 7 лица, се казва в съобщението.

В София, в Националната референтна лаборатория и във Военномедицинска академия днес са изследвани общо 106 проби, 16 от които са положителни.Общо положителните резултати за коронавирус в страната към този момент са 23, като един от тях е на починалата в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ 66-годишна жена.

Министерството на здравеопазването информира, че в момента здравните власти съвместно с органите на Министерството на вътрешните работи извършват активно издирване и карантиниране на контактни лица.

По-рано през деня стана усно, че сред новооткритите случаи е жена, която вече е настанена във ВМА. Тя е придружавала на конгрес в чужбина лекарката, за която преди ден също беше потвъредно, че е заразена. Състоянието на новата болна е средно тежко. Тя е с двустранна бронхопневмония.

В късния следобед от Оперативния щаб съобщиха, че още двама души се очаква да бъдат настанени във ВМА. Те са преминали амбулаторно, изследвани са в лабораторията на ВМА, пробите им са положителни и предстои да бъдат закарани със специализиран транспорт във ВМА за настаняване. Тяхното състояние не е тежко.

Състоянието нанастанения в "Пирогов" възрастен мъж, чиято съпруга вчера стана първата жертва на коронавируса у нас,остава тежко. По думите на началника на щаба срещу разпространението на болестта ген. Венцислав Мутафчийски състоянието на пациента е „стационирано - нито се подобрява, нито се влошава".

Пациентите в Габрово и Плевен, както и първата заразена лекарка, приета във ВМА, са в стабилно състояние.

Ситуацията у нас не изисква мерки като в Италия, според щаба

“Всички усилия, които са хвърлени от страна на правителството и здравните власти са насочени да се ограничи инфекцията. Тя не може да се избегне, но да се ограничи“, каза Мутафчийски.

По думите му мерки като пълната карантина в Италия могат да бъдат наложени само при обстоятелства подобни на Италия, каквито в момента у нас няма. Началникът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев коментира, начинът да не се стигне до разпространение на болестта като това в Италия е да се сме дисциплинирани като граждани. “Защото държавата прави всичко по възможностите си от началото на януари насам, когато се появиха първите официалните съобщения за епидемията в Китай“, каза Кантарджиев.

Шефът на БЛС: До 15 дни може да имаме 400 заразени от Covid-19

След 15 дни случаите на коронавирус у нас може да бъдат 400, коментира председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров в четвъртък, когато бяха потвърдени нови 9 случая на заразени с коронавирус, с което общият брой за страната стана 16, от които един починал.

"Нашата държава е поредната, в която навлиза коронавирус, би трябвало да се учим от опита на тези, при които епидемията вече е в разгара си или преминава", каза той пред БНТ.

още

Колко са подготвени болниците?

Мутафчийски коментира, че никога не може да се предвиди дали наличните ресурси, в това число и болнични легла и апаратура са достатъчни, въпреки че България е на първо място в Европа по брой интензивни легла на 100 000 души население. Той даде пример, че в индустриалната част на Италия, която е най-развита, те са се оказали недостатъчни. “Това е екстремна ситуация, в която винаги може да се окаже не си подготвен“, заяви Мутафчийкси, но допълни, че се правят усилия за подсилване на възможностите.

Данните на Министерството на здравеопзаването са, че болниците в страната разполагат с 2063 легла за интензивно лечение и 740 инфекциозни, които могат да бъдат удвоени и да станат 1400. Общият брой респиратори в България са 1463 броя. Националният оперативен щаб вече е направил поръчка за още 200 броя респиратори, които обаче ще бъдат налични през май. За още 30 има възможност да бъдат доставени по-рано.  Центровете за спешна медицинска помощ разполагат с 289 респиратори в санитарните автомобили и 53 в кабинетите.

Кои болни къде ще се лекуват?

Проф. Кантарджиев заяви, че не трябва да се бъркат интензивните легла, на които се настаняват много тежко болни пациенти и инфекциозните легла, на които се настаняват останалите болни и получават само вливания и лечение без командно дишане.

“Обикновено болните, когато са над 80-годишна възраст и имат двойна бронхопневмония, на тях трябва да им се подава кислород, което може да се прави навсякъде в областните и столични болници. При рязко влошаване, каквото е състоянието на починалата болна, тогава се прави интубация и тогава апарат обдишва човека“, каза Кантарджиев.

Мутафчийски обясни също, че при изчерпване на интензивните легла, може да се разчита и на реанимационните, защото в кризисна ситуация се спират плановите операции и целият ресурс се ползва за болните от коронавирус, както е било направено в Италия.

Той посочи, че за да не се стигне до много тежки състояния възрастните хора трябва да се пазят много. Когато възрастният е с грипоподобни симптоми, включващи затруднено дишане, той или негов роднина трябва да се свърже с лекуващия лекар или Бърза помощ и с линейка, оборудвана със защитни средства, да бъде транспортиран към някоя от боластните или определените за целта столични болници. Те разполагат както с инфекциозни, така и с отделения за реанимация и интензивно лечение, където има възможност за подаване на кислород и командно дишане.

Като профилактика той препоръча приемът на витамини С и D и задължително проветряване в дома и градския транспорт.  

Втора градска се трансформира в инфекциозна болница

В четвъртък беше издадена заповед за трансформирането на столичната Втора градска болница в инфекциозна, обяви кметът Йорданка Фандъкова по време на заседанието на Столичния общински съвет. Мярката се предприема заради разпространението на коронавируса. В болницата ще могат да бъдат настанени 50 души. Най-тежките случаи ще продължат да се приемат в държавните болници.

Преобразуването на болницата ще отнеме 3 дни. В това време трябва да бъдат изведени и пациентите, които в момента се лекуват в лечебното заведение.

"Пациентите, които са в болницата в момента, ще бъдат транспортирани най-вероятно в другите общински болници. И тогава ще започне подготовката за трансформирането на болницата. Когато сме готови, тогава тя ще заработи като инфекциозна", каза по-рано през деня зам.-кметът Дончо Барбалов.

Втора градска болница има опит да работи с болни, които са заразни, тъй като и сега работи с туберкулозно болни, уточни още Барбалов.

Фандъкова допълни, че държавата е поела ангажимент да осигури приходите на болницата за времето, в което ще работи с хора със съмнения или доказан коронавирус.

И частните болници готови да се включат в изследванията за коронавирус

Междувременно от Българската болнична асоциация, в която членуват много от големите частни болници като "Софиямед", "Аджибадем Сити Клиник", "Уни Хоспитал", "Пълмед", "Света София", "Еврохоспитал" и др., заявиха, че са готови да си сътрудничаст с щаба срещу разпространението на болестта и да се включат в изследването на пациенти.

"Искаме да ви уверим, че частните болници са единна и неразделна част от здравната система в България, която има равностойни функции с държавните болници. В Българската болнична асоциация членуват 90% частни лечебни заведения и всички лечебни заведения за болнична помощ – членове на Българска болнична асоциация, са предприели необходимите и установени в страната мерки за ограничаване на рисковете от заболяване и адекватно провеждане на лечението на пациенти. Към този момент са приведени в изпълнение получените указания от компетентните институции на световно и местно ниво, съдържащи мерки за недопускане и ограничаване разпространението на вируса на територията на лечебните заведения", заявиха в своя позиция от асоциацията.

"Освен това имаме готовност да ангажираме нашите лаборатории за изследване на пациенти с COVID-19, както и да прилагаме бързи тестове за диагностика на пациентите и медицинския персонал, в случаи на съмнения за заразяване с COVID-19", заявиха оттам.

За целта болниците очакват да им бъдат предоставени от Националния кризисен щаб: специфичния реактив, необходим за провеждане на изследванията; предпазни костюми за персонала, както и другите съпътстващи епидемиологичната стратегия средства за превенция и защита – както на пациентите, така и на персонала.

Болниците от асоциацията са предприели всички необходими действия, които са заложени в предписанията, за да се осигури подготовка и обезпечение на всички пациенти, в случай на нужда от медицинска помощ и са с ниво на обезпеченост на реакцията над средното за страната.

"Имаме готовност, заедно с колегите от всички лечебни заведения в България, да вземем участие във всички организирани от правителството противоепидемични действия в зависимост от конкретната ситуация и нужди, като очакваме Националния кризисен щаб да посочи алгоритъм за това, както и да обяви национален план за финансиране на епидемиологичната ситуация", казаха оттам.

Маските приоритетно за лекари на първа линия в борбата с Covid-19

От Българския лекарски съюз настояха при постъпване на доставки от лични предпазни средства те да бъдат разпределени за покриване нуждите на медицинските лица приоритетно, а именно: в болниците под карантина, спешна медицинска помощ, общопрактикуващи лекари и след това останалите лечебни заведения. "Едва след задоволяване потребностите на медицинските екипи от лични предпазни средства, да бъде допуснато снабдяване на аптечната и търговска мрежа", призовават от БЛС.

"Изключително важно е да се вземат всички мерки за опазване здравето и живота на медицинския персонал, в противен случай няма кой да се бори със създалата се епидемична обстановка. Това ,което наблюдаваме в страните, в които епидемията се е разразила, буди у нас тревога, поради големия брой медицински персонал, инфектиран и заболял от коронавирус, което реално води до недостиг на медицински лица. Лекари и специалисти по здравни грижи се срещат с опасния вирус всеки ден, рискувайки животa си", заявиха от БЛС.

Подпомагане на лекари

Междувременно от Столичната лекарска колегия съобщиха, че имат възможност да подпомогнат финансово през своя фонд техни колеги за купуването на консумативи, предпазни средства или друго, от което имат належаща нужда в борбата с коронавируса.

Лекарите могат да кандидатстват за помощ от фонда  чрез подаване на молба на [email protected]  - официалната електронна поща на офиса на Столична Лекарска Колегия на БЛС, всеки работен ден. 

Споделяне

Още по темата

Още от България