Липсата на машинно гласуване не би опорочила вота, смята вицепремиерът

Още не е започнало голямото пазаруване на гласове, обяви Стефан Янев

Липсата на машинно гласуване не би опорочила вота, смята вицепремиерът

Дори и служебният кабинет да не успее да изпълни решението на съда и задължението, разписано в Изборния кодекс, да осигури възможност за машинно гласуване във всяка секция, това не би опорочило предсрочните парламентарни избори на 26 март.

Това заяви вицепремиерът и военен министър Стефан Янев в петък пред Нова телевизия по повод информацията, че само една фирма предложи оферта за отдаване под наем на машини за гласуване на вота.

„Ако няма машинно гласуване, нормалното гласуване с хартиени бюлетини дава достатъчно възможност да се изпълни предписанието на конституцията за равни права при гласуване”, заяви Янев.

По думите му „към момента не е започнало голямото пазаруване на гласове – това е тема на МВР, те са в подготовка и процес на взимане на адекватни мерки”.

„Организацията на изборите е важна задача. Мерките, които се взимат, са в тази посока. Заели сме се с процеса. В координация сме както с Централната избирателна комисия, така и със всички структури и хора, които имат отговорност по организацията”, увери още Янев.

Той категорично отхвърли възможността да има връзка между конфликта на президента Радев с предшественика му Николай Ненчев и проверката във военното министерство, установила нарушения при редица обществени поръчки.

„Никой не им е казал как да проверяват, колко дълбоко да стигнат в проверката. Няма как да стане, няма начини. Няма информация някой да им е оказал влияние”, декларира Стефан Янев. 

По отношение на политическите коментари за действията на НАТО в Черно море, силовият вицепремиер призова партиите да внимават какво говорят по тази тема.

„Ние сме на ръба на квалифицираната информация по тази тема. Ако се каже нещо от квалифицираната информация, няма да се спази закона и това трябва да го знае всеки политик“, посочи Янев.

Помолен да коментира отстраняването на главния секретар на МВР Георги Костов, поискано от вътрешния му колега Пламен Узунов и разписано от президента Румен Радев, военният министър каза, че мотивът за това решение е достатъчно обективен.

„Използвал е влияние по отношение на назначения и кадруване в системата на МВР”, заяви Янев. 

Както е известно, Костов бе уволнен в сряда, след като Узунов обяви, че има данни, че през последните 2 години се е поддавал на политически натиск да прокара смяната на поне петима полицейски директори в страната. Костов пък реагира на свой ред с обвинения към Узунов и премиера Огнян Герджиков, че са упражнили политически натиск върху него.

Вече бившият главсек на МВР подаде и два сигнала срещу тях в прокуратурата, която образува проверка. По думите на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова Костов е изложил само твърдения, но не и доказателства в сигналите си. До момента писмени обяснения са дали Узунов и шефовете на "Вътрешна сигурност" и Инспектората в МВР.

Споделяне

Още по темата

Още от България