Литийно шествие с чудотворна икона в София

Литийно шествие с чудотворната икона "Пресвета Богородица - Достойно есть" ще се организира  в събота в София  с благословението на българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и съгласно решение на Светия синод.

Иконата е дар от Светогорското монашество на Българската православна църква-Българска патриаршия  и е изложена за поклонение в патриаршеския катедрален храм "Св. Александър Невски". Тя беше донесена в края на октомври 2012 г. в София за 98-я рожден ден на патриарх Максим, за 130-годишнината от полагането на основния камък на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" и за 100-годишнината от построяването ѝ.

Светата икона и съпровождащото  я  литийно шествие от духовенство и миряни, ще тръгне в 17 часа от храма "Св. Александър Невски", ще премине през историческия център на града и ще достигне до катедралния храм на Софийския митрополит "Св. Неделя".

Иконата ще бъде предадена от епископ Тихон - председател на църковното настоятелство на храма "Св. Александър Невски" на главния секретар на Светия синод епископ Наум и на архимандрит Дионисий, които ще са начело на литийното шествие.

В храма "Св. Неделя" иконата ще бъде посрещната от Знеполския епископ Йоан - викарий на патриарха. Там ще бъде отслужено и всенощно бдение.

Съботният ден е и голяма Задушница преди Великия пост.

На 10 март от 9.30 ч. патриарх Неофит ще оглави първата си Света литургия като Софийски митрополит в храма "Св. Неделя", която ще бъде в съслужение с архиереи и духовници Българската православна църква.

Споделяне

Още от България