Литовският КС даде зелена светлина за махането на президента

Конституционният съд на Литва реши в сряда, че президентът Роландас Паксас е виновен най-малко по едно от шестте повдигнати срещу него обвинения, с което даде зелена светлина на депутатите да започнат процедура по отстраняване на държавния глава, предаде Франс прес.

В директно предаване по националната телевизия КС обяви Паксас за виновен, че е предоставил чрез незаконен указ литовско гражданство на руския бизнесмен Юриус Борисовас. Бизнесменът е спонсорирал кампанията на Паксас, след което беше назначен за негов съветник.

Съдът прочете и останалите обвинения срещу президента, но намирането му за виновен само по едно е достатъчно за организиране на вот в парламента за неговото отстраняване от поста, отбелязва агенцията.

Скандалът избухна в края на октомври с публикуването на доклад, в който президентът беше обвинен за връзки с руската мафия.

Депутати смятат, че откритата процедура по импийчмънт на президента може да приключи преди влизането на Литва в ЕС на 1 май.

Сформираната парламентарна комисия излезе със становище, че Паксас представлява заплаха за сигурността на страната, че кабинетът му е допуснал изтичане на държавни тайни и съветниците му злоупотребяват с власт.

Паксас, който бе два пъти премиер на Литва преди да стане президент, отхвърля обвиненията твърди, че са заговор от страна на политическите му противници.

През последните месеци той предприе обиколка из страната, за да мобилизира привържениците си и каза, че ако бъде отстранен, отново ще се кандидатира за президент, предаде Би Би Си.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?