Лицензионният режим за таксимитровите превози се заменя с регистрационен

Лицензионният режим за извършване на таксиметров превоз на пътници с леки автомобили да бъде заменен с регистрационен, предвижда одобрения от правителството проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за автомобилните превози.

Промените поставят изискването автомобилът да е транспортно годен. За вписване в регистъра водачите трябва да отговарят на изискванията за благонадеждност и професионална компетентност. Отпада обаче условието за финансова стабилност на кандидатите за таксиметрови шофьори.

Остава обаче задължението за застраховане на местата в автомобила, както и за задължителната застраховка "Гражданска отговорност". Това гарантира, че при евентуален инцидент шофьорът ще може да обезщети клиентите.

На шофьорите на такси без удостоверение за регистрация ще бъдат налагани санкции - най-тежката, от които е спиране на автомобила от движение и отнемане на правоспособност.

С промените в закона се въвежда ограничаване на скоростта за превозвачите на пътници и товари на територията на страната, както това е при международните превозвачи. За автобусите ограничението на скоростта ще бъде - 100 км/час, за товарните автомобили- 90 км/ч.

Между 100 и 500 лв. се предвижда да бъде глобата за първо нарушение на водач на МПС, извършващ обществен превоз на пътници или превоз за собствена сметка на пътници и товари, без редовно издадена лицензия или други документи, изисквани по закона.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?