Лицензите за такситата се заменят с регистрация

Лицензионният режим за такситата отпада и се заменя с регистрационен, придвеждат одобрените днес от кабинета промени в Закона за автомобилните превози.

При регистрацията шофьорите трябва да представят необходимите свидетелства за управление, както и документи за изправността на автомобила, обясни зам.- министърът на транспорта Любомил Иванов. Отпада условието за финансова стабилност на кандидатите за шофьори. Застраховането на местата в колата, както и "Гражданска отговорност" остават, което гарантира, че при евентуален инцидент шофьорът ще може да изплати щетите на пострадалия клиент.

Най-тежката санкция за таксиметрови шофьори без регистрация е спиране на автомобила и отнемане на правоспособност. В специална наредба ще бъдат определени цените за регистрация, както и отличителните знаци за легитимните таксита, обясни зам.министърът.

Законът въвежда още понятието превоз за собствена сметка и го разграничава от превозите, с които се извършва транспортен бизнес. Превозът за собствена сметка са ведомствените автобуси. Към тази група спадат коли с повече от 8 места. При тях също е необходима регистрация, а не лиценз.

Със закона се въвежда и ограничаване на скоростта за превозвачите на пътници и товари в страната. Подобно ограничение има при международните превозвачи. За автобусите ограничението на скоростта ще бъде до 100 км/час, за товарните автомобили - 90 км/ч. Между 100 и 500 лв. ще е глобата за първо нарушение на шофьор, без издадените документи по закона.

Споделяне

Още от Бизнес