Ливан има ново правителство, протестите продължават

Ливанският премиер Хасан Диаб

Ливанският премиер Хасан Диаб сформира ново правителство. В реч малко след като ливанският президент Мишел Аун подписа назначаването на новия кабинет, министър-председателят обеща, че новото правителство ще започне работа по исканията на протестиращите и ще извади Ливан от най-тежката икономическа криза от десетилетия.

Новината обаче предизвика нова вълна от протести.

Диаб посочи, че първата му задгранична визита като премиер ще бъде в арабския свят, в частност в Персийския залив.

Той нарече новото правителство "спасителен екип" и добави, че кабинетът ще действа "бързо, но не прибързано" при справянето със сериозните икономически и финансови проблеми.

"Време е да се захващаме за работа", посочи Диаб на официалната церемония.

Новият 20-членен кабинет е съставен от министри, които бяха избрани извън редиците на традиционните ливански политически партии.

За пръв път за министър на отбраната и вицепремиер се назначава жена.

Диаб, който се ползва с подкрепата на движението Хизбула и на основния съюзник на движението президента Мишел Аун, получи на 19 декември мандат да състави правителство на фона на масови протести в цял Ливан.

Ливан е разтърсван от протести от 17 октомври, което доведе до оставката на Саад Харири като министър-председател само около две седмици след това.

Самият кабинет е съставен само от технократи, представляващи християнските и мюсюлманските общности в Ливан.

Пред журналисти в двореца Баабда генералният секретар на ливанския Министерски съвет Махмуд Меккия съобщи, че на поста външен министър се назначава Насиф Хити (християнин маронит), а ръководител на вътрешното министерство става Мохамед Фахми (мюсюлманин сунит). Първата жена министър на отбраната е Зейна Акар (православна християнка). За министър на финансите бе утвърден Гази Уазни (мюсюлманин шиит).

Съгласно конфесионалното устройство на Ливан президентът се издига от общността на християните маронити; постът на премиера принадлежи на мюсюлманите сунити, а този на председателя на парламента на мюсюлманите шиити.

Протестните акции в Бейрут се възобновиха

Утвърденият от ливанския президент състав на новото правителство на премиера Хасан Диаб обаче предизвика в нощните часове нова вълна улични протести в Бейрут.

Тълпи младежи нападнаха полицейските кордони на подстъпите към сградата на парламента в центъра на столицата. Към силите на реда полетяха камъни и пиратки. В отговор полицаите използваха сълзотворен газ и водни оръдия.

Групи протестиращи веднага преградиха улиците с горящи гуми в някои райони на града. Армейски патрули и жандармерия предприеха опити да ги разблокират и да възстановят спокойствието.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят