Локхийд Мартин и Елбит са готови да модернизират херикоптерите Ми 17 и Ми 24

Американската компания "Локхийд Мартин" и израелската "Елбит системс" направиха представяне на възможностите за модернизация на хеликоптерите Ми- 17 и Ми 24.

Това е второто представяне на кандидат за този проект след това на британската "БАЕ системс". През декември миналата години именно тя бе избрана от комисия на министерството на отбраната за предпочитан партньор.

Шансовете на британците да получат поръчката спаднаха значително след като през февруари от БСП обвиниха правителството, че изборът на британската фирма "БАЕ системс" за изпълнител на проекта за модернизация на хеликоптерите Ми-17 и Ми-24 е плод на натиск на кръгове, свързани с премиера Симеон Сакскобургготски.

Комисия, назначена от министъра на отбраната Николай Свинаров, е открила процедурата за изпълнител на проекта за модернизацията на хеликоптерите на 3 декември и още същия ден е предпочела британската фирма сред общо 7 кандидати, каза тогава говорителят на левицата Ангел Найденов.

След обвиненията министърът на отбраната Николай Свинаров създаде нова работна група по проблема с участие на представители на Генералния щаб.

Вчера Свинаров отново обяви срокове по проекта за хеликоптерите. По думите му, до 15 юни назначената от него работна група трябва да му представи доклад относно кандидатите за конкурса за модернизацията. Комисията щяла да селектира до 2-3 фирми, с които ще се проведат разговори и ще се избере изпълнител.

По думите на Свинаров, евентуалното закупуване на нови вертолети няма да осуети модернизацията на българските Ми 17 и Ми 24. Подобна оферта преди десетина дни отправи консорциума EADS, а министърът не скри благоразположението си към нея. Не що повече- на 19 май Свинаров подписа меморандум за разбирателство между Министерството на отбраната и EADS.

Днес Локхийд Мартин и Елбит системс демонстрираха своя опит в различен тип модернизационни програми. Двете компании са оборудвали с нова авионика хеликоптери Ми 17 и Ми 24 на румънската армия.

Подобренията на хеликоптерите включват изцяло нов кокпит, който дава възможности за по-добра навигация. При възлагане на поръчката двете компании се ангажират да работят и с български подизпълнители и да създадат нови работни места.

Представителите на Елбит системс заявиха, че имат опит и с модернизация на самолети МиГ- 21, МиГ- 29 и СУ- 25. Според тях модернизацията на хеликоптерите на българската армия ще им позволи да летят много по-сигурно и с по-висока скорост отколкото досега.

Ще се подобри и техниката за прицел. Израелската компания е лидер в света при изработката на авиационни шлемове, които улесняват управлението. След модернизацията хеликоптерите вече ще могат да летят и нощем.

Споделяне

Още от Бизнес