Лондон поиска ново отлагане на Брекзит и подготвя избори за европейски депутати

Торите и лейбъристите продължават преговорите за изход от задънената улица

Тереза Мей

Британската премиерка Тереза Мей поиска официално ново отлагане на Брекзит до 30 юни, след като британските депутати не подкрепиха нито една от възможните опции за напускане на ЕС или преразглеждане на решението за развода. В същото време Европейският съюз е готова да предложи на Лондон отлагане с цяла година.

"Обединеното кралство предлага този период да приключи на 30 юни 2019 г.", каза Мей в писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Ако бъде постигнато споразумение в британския парламент за излизането от ЕС преди тази дата, тогава Лондон ще предложи отсрочката да приключи по-рано.

Британското правителство иска Брекзитът да бъде преди 23 май 2019 г., за да не организира избори за Европейски парламент, но засега продължава приготовленията за тези избори, ако това се окаже невъзможно, пише Мей в писмото.

Тя започна преговори с лидера на опозиционната Лейбъристка партия Джеръми Корбин за намирането на изход от задънената улица, но засега такъв не е намерен. Гласовете за организирането на нов референдум за Брекзит стават все повече, но все още нито една от големите системни партии не се е обявила открито за преразглеждане на решението за напускането на ЕС.

ЕС предлага отлагане с цяла година

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск от своя страна предложи на Великобритания план за 12-месечно "гъвкаво" удължаване на срока за Брекзита, съобщи Би Би Си.

Планът ще позволи на страната да напусне ЕС по-бързо, ако британският парламент ратифицира споразумение.

Той обаче трябва да бъде утвърден на срещата на върха на европейските лидери следващата седмица.

Торите и лейбъристите продължават преговорите

Очаква се консерваторите да продължат преговорите си с Лейбъристката партия днес. Канцеларията на правителството заяви вчера, че техническите преговори с опозицията са били продуктивни и ще продължат.

Ако Мей и Корбин не се споразумеят, правителството ще подложи на гласуване в парламента различни варианти, за да могат депутатите да определят по-нататъшния курс.

Главният юридически съветник на правителството Джефри Кокс заяви пред Би Би Си, че в този случай ще се наложи Великобритания да приеме удължаването, предложено от ЕС, което вероятно "ще бъде по-дълго от няколко седмици или месеци".

Европейските лидери обаче са разделени по въпроса дали и как да предоставят на Лондон ново удължаване на срока.

Британски министри обсъждат нов референдум

На този фон в. "Дейли телеграф" пише, че британски министри обсъждат възможността да се позволи на парламента да гласува по въпроса за втори референдум.

Според изданието този вариант се обсъжда в преговори между членове на консервативното правителство и представители на опозиционните лейбъристи с цел договаряне на споразумение за Брекзит.

Водещи членове на управляващите консерватори пък казват, че при евентуално голямо удължаване на Брекзит, изискващо Великобритания да участва в изборите за Европейски парламент следващия месец, Мей ще загуби министър-председателския пост и ще се стигне до избори за партиен лидер, при което тя вероятно ще бъде наследена от твърд привърженик на Брекзита, посочва изданието. 

Споделяне

Още по темата

Още от Европа