Британската полиция се подготвя за евентуални безредици след Брекзит

Британската полиция се подготвя за евентуални безредици след Брекзит

Последните месеци британската полиция е изпробвала на практика планове за мобилизиране в рамките на 24 часа до 10 000 полицейски служители в случай на каквито и да било безредици или увеличаване на престъпленията от омраза, ако Великобритания напусне ЕС без споразумение, предаде Ройтерс.

В съобщението на полицията за тази подготовка се призовава за сдържаност в политическите и обществените дебати, които често пъти са много разпалени. "Всички ние носим отговорността да обмисляме внимателно и да бъдем сдържани в общуването си, за да не разпалваме напрежение", заяви Матю Хюит, ръководител на британския Национален съвет на полицейските началници.

Началникът на британската полиция Чарли Хол добави: "Национални и международни събития имат потенциала да предизвикват краткотрайно увеличаване на престъпленията от омраза, станахме свидетели на това след референдума за членството в ЕС през 2016 г., когато те значително нараснаха".

Три години, след като британците гласуваха да напуснат ЕС и само седмица преди датата, на която изтича удълженият срок за Брекзит, правителство и парламент все още са сериозно разединени по въпроса кога и дори дали да се излиза, отбелязва Ройтерс.

Възможността на 12 април да се излезе без споразумение за преход, което да тушира шока за търговията, бизнеса и потребителите, остава реална.

В същото време имаше много предупреждения от редица привърженици на Брекзит, че ако Великобритания не излезе от ЕС, може да се стигне до граждански размирици. Много депутати получиха заплахи от екстремисти или са под полицейска закрила.

"Засега не разполагаме с разузнавателни данни, които да говорят, че ще има нарастване на престъпността или безредици", каза Хол. "Но сме добре подготвени да реагираме на всякакви проблеми", добави той.

Част от тези приготовления е националният план, позволяващ в рамките на 24 часа 10 000 полицейски служители да бъдат мобилизирани, за да реагират на всякакви извънредни ситуации.

Хол заяви, че равнището на престъпленията от омраза е намаляло след 2016 г., но все още е по-високо, отколкото преди референдума.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа