Лондон въвежда паспортен контрол за напускащите Обединеното кралство

Лондон въвежда паспортен контрол за напускащите Обединеното кралство

Властите във Великобритания започват от днес паспортни проверки на лицата, напускащи страната, с мотива, че това може да помогне в борбата с нелегалната имиграция и за проследяването на предполагаеми терористи, предаде ДПА в сряда.

"Проверките на излизане ще ни предоставят важна информация, която потвърждава, че лицето е напуснало Обединеното кралство", казва Джеймс Брукъншир, държавен министър по сигурността и имиграцията. В съобщение на правителството се посочва, че тези проверки ще повишат националната сигурност, тъй като полицията и службите за сигурност ще могат да следят за придвижването на известни или предполагаеми престъпници и терористи.

Критици на новата мярка, която ще бъде въвеждана поетапно в продължение на два месеца, твърдят, че тя ще доведе до опашки на пристанища, ж.п. гари и летища. Правителството обаче обяснява, че постепенното въвеждане на проверките ще даде време на граничарите да ги приложат, като сведат до минимум забавянията.

През първия месец ще бъдат проверявани паспортите на 25 на сто от лицата, напускащи Великобритания, а до средата на юни се очаква проверките да обхванат всички, отбелязва ДПА. Агенцията припомня, че напоследък придобиха широка гласност няколко случая с млади британци, заминали в чужбина с цел да се включат в редиците на "Ислямска държава".

Споделяне

Още от Европа

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?