Лондонската фондова борса поглъща Борса Италиана

Сделката по изкупуването на италианската Борса Италиана (Borsa Italiana SpA) от Лондонската фондова борса за 1,63 млрд. евро ще позволи на двете борси да се превърнат във водеща световна борса в един период на бърза консолидация в сектора. Това се казва в съвместно комюнике на двете дружества, разпространено в събота и цитирано от АП, предаде БТА.

Според условията на споразумението двете борси ще продължат да функционират като отделни юридически лица, а общата им пазарна капитализация ще достигне 5,77 млрд. евро.

Новата компания ще промени името си, за да отрази международния си характер, се посочва в изявлението. Тя ще се оглавява от сегашния главен изпълнителен директор на ЛФБ Клара Фърс, а Масимо Капуано от Борса Италиана ще бъде неин заместник. ЛФБ ще има седем директори в борда, а Борса Италиана - петима.

Според условията на сделката ЛФБ предлага 4,90 от своите акции за всяка акция на Борса Италиана.

ЛФБ се смята за "перлата" на европейския фондов пазар. На нея се търгуват над 3000 компании. Борса Италиана, на която се разменят акциите на 322 дружества, е четвърта в Европа по обем на търговията след Юронекст, ЛФБ и Дойче бьорзе.

Споделяне

Още от Бизнес