Лондонски музиканти превземат софийските улици

Деветима лондонски музиканти ще накарат софийски улици да звучат като тези на емблематичните квартали на британската столица "Сохо", "Камдън Таун" и "Шордич". Това ще стане в серия от мини концерти от 29 юни до 7 юли на открито на музикантите, които са били подбрани от вокала на българската група "Бейбифейс Клан" Наско Русков и от водещите на музикалното шоу Фалшименто, съобщиха организаторите на фестивала "Улиците на Лондон са добре дошли в София" (SOFIA WELCOMES THE STREETS OF LONDON).

Деветимата бъскъри, както ги наричат на Острова, ще донесат със себе си цялата спонтанност, непринуденост и енергия на уличното изпълнение. Всеки от тях има вдъхновяваща история.

21-годишната Софи ДеБатиста печели официално състезание за бъскъри, организирано от кмета на Лондон Борис Джонсън. Джаз Мино пък е финансирала издаването на първия си сингъл с изпълнения на укулеле в лондонското метро. Улфи Сънди смята, че използването на истинското име, когато си артист, е претенциозно, затова избира псевдоним вдъхновен от любимия си писател и персонаж от Робинзон Крузо.

Всеки от бъскърите е намерил причина да излиза на улицата и да дава своята музика срещу това, което минувачът би му върнал в замяна - монети в шапката, подарък, пуснат в китарата или минута време.

"Уличните музиканти имат способността да променят града, страхотен пример за това е "Камдън Таун", където човек може да свири спокойно, без да нарушава немалкото лондонски регулации. Кварталът се превърна в тотално различно и артистично място и за всичко са виновни бъскърите", разказва Катрин Тарант, която свири на улицата от 2 години и се запалила от баща си, който го прави вече повече от 15 години.

Жанровете варират от фолк, инди и поп до по-алтернативен звук, а инструментите са както класическите пиано и китара, така и по-нетрадиционното укулеле.

Лондонските улични музиканти ще изпълняват своята музика на софийски терен, а онези, които желаят да ги чуят, ще могат да опитат авторски, вдъхновени от брит културата, коктейли, създадени от барманите на девет от най-добрите барове в централното каре на София – трите Memento (край НДК, на Витошка и на "Раковски"), By The Way, Cocktail Bar, Tobacco, 365 и Once Upon A Time, Flip Flop.

За визията на сцените пък ще се погрижи един от най-креативните визуални артисти - Brave Moustache.

Споделяне

Още от Общество