Лошата бюджетна дисциплина ще се наказва с автоматични глоби

Лошата бюджетна дисциплина ще се наказва с автоматични глоби

Европейските финансови министри стигнаха до съгласие за налагане на нови мерки, които автоматично ще наказват страните членки на ЕС, които нарушават бюджетните правила, съобщи ББС.

Според плана, предложен от Европейската комисия, санкции ще се налагат на страните, които не контролират своите задължения и заплашват стабилността на еврото.

Планът включва автоматично налагане на глоби за страните, които не управляват финансите или икономиката си правилно. Правителствата обаче ще имат шест месеца да свалят дефицитите в бюджетите до трипроцентната граница, преди да подлежат на глобяване.

"Страна, която не вземе мерки в шестмесечен срок срещу прекомерен дефицит, ще бъде санкционирана", коментира френският президент Никола Саркози.

По сегашните правила държавата членка, която нарушава трипроцентното ограничение за дефицита, може да бъде глобена, ако мнозинството членове на ЕС подкрепи санкцията.

По-рано френското правителство изрази резерви към идеята за автоматичните глоби. Полша и Италия също имаха възражения. Те обаче са се съобразили с натиска на Германия по този въпрос, като са издействали отстъпката за шестмесечния период преди наказанието.

Новите правила целят да се предотврати повторението на кризата от лятото, когато държавите в еврозоната се намеси, за да помогне на затъналото в дългове гръцко правителство. След това бе мобилизиран още по-голям пакет, за да бъде предотвратено разпространението на дълговата криза в други страни като Ирландия, Португалия и Испания.

Никола Саркози обяви още, че французите и германците искат да въведат и постоянни механизми в помощ на страните от еврозоната преди изтичането на сегашния механизъм през 2013 година. По думите му това минава и през промяната на Лисабонския договор. Не е ясно дали тя ще изисква ратификация от страна на всичките 27 държави членки.

Новите механизми ще задължават националните правителства да спазват бюджетни дефицити до 3%, но и да ограничават общия си дълг до 60% от БВП.

Споделяне

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?