Лошото здравеопазване се превръща в заплаха за националната сигурност

ДАНС отчете успехи срещу руския шпионаж у нас

Лошото здравеопазване се превръща в заплаха за националната сигурност

Лошото здравеопазване се превръща в заплаха за националната сигурност, става ясно от годишния доклад на ДАНС за дейността на службата през миналата година. 

ДАНС отчита и проблеми с опазването на околната среда, което "изисква все по-широкообхватен подход и значителни инвестиции".

Контраразузнаването отчита успехи срещу руския шпионаж у нас.

Освен това пише, че не е засечена информация за подготовка за терористична дейност в България или за подготвяно нападение срещу български граждани и интереси зад граница.

Няма информация и за изграждане на терористични структури на наша територия.

Здравеопазването крие все повече рискове 

Контраразузнаването предупреждава, че  в сектор "Здравеопазване" се наблюдава "задълбочаваща се кадрова и финансова криза, уязвимости в контролните механизми, високи нива на конфликтност при изработването и прилагането на мерки за решаване на проблемите и при промяната на здравноосигурителния модел, които заедно допринасят за запазване на общественото недоверие и недоволство от качеството на предлаганите здравни услуги". 

Това обяснява продължаващата тенденция към "медицински туризъм" в чуждестранни лечебни заведения и схемите за трафик на органи за трансплантации в чужбина.

"Запазват се негативни явления като: ограничени възможности за превенция и лечение, особено на детските и социалнозначимите заболявания; свиване обема на предлаганите медицински услуги в отделни държавни и общински лечебни заведения; несвоевременна и некачествена диагностика при доболничната и болничната медицинска помощ; прилагане от лечебните заведения на разнородни схеми за неправомерно усвояване на средства от бюджета на НЗОК и др", пише в доклада на ДАНС. 

Проблеми с ваксините 

Устойчива остава тенденцията към неспазване на задължителния имунизационен календар и увеличаване на групата на традиционно отказващите ваксинация български граждани, което е "силно рисково в контекста на масовата миграция от зони с трайни дефицити в имунизационната защита". 

Според ДАНС възникващите в различни региони на света огнища на нови и силно заразни вирусни заболявания ще продължават да създават рискове за живота и здравето на населението.

"Куфарни търговци" внасят лекарства

Чрез онлайн платформи и "куфарни търговци" се внасят лекарства без да се извършва необходимия контрол, а в отделни случаи – такива, забранени за употреба в ЕС. 

Трябват повече средства 

"Разходите за организация на лечението на заразените, превенцията и карантинните процедури вероятно ще наложат натиск върху бюджетите, в т.ч. необходимост от допълнително преразпределение на ресурси към сектор "Здравеопазване", посочват от службата. 

Шпионаж от Русия 

От ДАНС отчитат и противодействието на чужди специални служби, като изброяват публично известни случаи за екстрадирането на руски дипломати заради шпионска дейност.  

Припомня се, че двама граждани на Руската федерация са включени в информационния масив на нежеланите в страната чужденци.

В доклада не се посочват имена, но през миналата година такива забрани бяха наложени на руския олигарх Константин Малофеев и ген. Леонид Решетников.

Служители на руското посолство пък са получили забрани за влизане в страната за 10 години. 

Финансови схеми за милиони 

През миналата година са образувани и 86 досъдебни производства и прокурорски проверки за посегателства срещу финансовата система на страната и са повдигнати обвинения на 71 лица.

"Установените през 2019 г. процеси нямат потенциал да увредят финансовата система като цяло, но имат негативни ефекти върху отделни институции и имиджа на системата и контролните органи", посочват от ДАНС.

По предварителни оценки, чрез схемите за данъчни измами и други ощетяващи фиска посегателства, пресечени от ДАНС през 2019 г., са нанесени щети на държавния бюджет за над 205 млн. лв.

Предвид дългосрочния характер на пресечената престъпна дейност, размерът на предотвратената щета е няколкократно по-голям, посочват от ДАНС без да дават конкретна информация по случаите. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?