Лозан Панов: Реформа не е възможна, ако сред магистратите витае страх

Съдии се събраха на втори масов протест пред ВСС, мнозинството от съвета се скри

Лозан Панов, сн: БГНЕС

"За да се осъществи реформата, е необходимо да има достатъчно голяма критична маса, която да осъзнава необходимостта от това. Защото и тези проблеми с избора на административни ръководители, със съдебната карта, които са посочени в доклада на Европейската комисия (ЕК), са въпрос на непопулярни решения, които се вземат чрез диалог и предложения от самите магистрати. Затова, ако продължава в магистратската общност да витае дух на страх, било то от административния ръководител, било от ВСС, няма как да се получи реформата."

Така председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов коментира в четвъртък констатациите от евродоклада, представен преди ден, както и втория масов протест пред сградата на съдебния съвет, организиран от съдии от Софийския районен съд (СРС).

Повод за демонстрацията стана отказът на мнозинството в Съдийската колегия на ВСС да назначи избраната на общо събрание на съда Албена Ботева за и.ф. председател на СРС на мястото на подалия оставка Методи Лалов.

По този начин членовете на ВСС демонстрираха явното си нежелание да се съобразят с последните промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ) регламентиращи т.нар. съдийско самоуправление – възможността съдиите сами да номинират своите административни ръководители. Кандидатурата на съдия Ботева бе внесена във ВСС от председателя на Софийския градски съд (СГС) Калоян Топалов, но Съдийската колегия я отхвърли във вторник без мотиви, каквато е традицията в този ВСС.

"В доклада (на ЕК – бел.ред.) изрично се отбелязва нещо много важно – непрозрачният избор на административни ръководители. Няма как да не се върна към това, което се случи във вторник ( отхвърлената номинация на Албена Ботева – бел.ред). Безпринципно, без значение какво ще каже един кандидат и то, забележете, магистрат, който е посочен от своите колеги да изпълнява длъжността за кратък период от време, да осигури необходимата приемственост в един проблемен съд. И няма значение какви стратегии и програмни документи ще пишем, след като фактически във ВСС по важни въпроси, като кариерно израстване и избор на административни ръководители, се вземат решения, в които надделява егото на членове на ВСС. Колегата Ботева беше изслушана и нямаше абсолютно никакво значение какво тя ще каже. Очевидно е, че колегите бяха взели предварително своето решение тя да не бъде гласувана", коментира още председателят на ВКС пред медиите малко преди началото на съдийския протест.

Съдиите отново номинираха Албена Ботева за шеф на СРС

Междувременно стана ясно, че на проведеното ново Общо събрание на съдиите от СРС Ботева отново е била номинирана за поста. Другият предложен от съдиите кандидат е Борис Динев. И двете номинации ще бъдат внесени във ВСС от председателя на градския съд Калоян Топалов.

"Ботева беше тук изложи аргументи. Ако не се чуват аргументите, нищо чудно напрежението да продължава да се покачва. Нека да не се притесняваме, че колегите ще изразяват своето мнение. ВСС за мен е задължен да се вслуша в него. Защото ние заемаме едни административни длъжности, а те работят на място, разглеждат дела и техният глас е насочен към това да имат нормални условия на труд, при нормална натовареност", заяви още Лозан Панов.

Той онагледи отношенията между колегите му от мнозинството в съвета и протестиращите съдии с поговорката: "Ситият на гладния не вярва." Поясни също, че е трудно за магистрати, които не са работили при такава свръхнатовареност като в СРС, да разберат съдиите от този съд.

"В този съд в момента, ако фокусираме нашето внимание, със сигурност ВСС може да направи много повече, отколкото в момента. Макар че не омаловажаваме усилията, които се правят, и се надявам да се стигне до някакъв добър резултат", коментира темата и Юлиана Колева преди да влезе за редовното заседание на Пленума на съвета.

Правосъдният министър в оставка Екатерина Захариева пък се обърна задочно към членовете на ВСС с надеждата, че "въпреки противоречията, които имате" ще помогнат за изпълнението на част от препоръките на ЕК, сред които като основни се явяват изборите на следващия състав на съвета и на нов председател на Върховния административен съд, както и промяната на съдебната карта.

"Поискахме протегната ръка, получихме реваншизъм"

"Поискахме протегната ръка, получихме реваншизъм и оплюване по някои медии", заяви пред медиите в началото на протеста бившият председател на СРС Методи Лалов, който организира демонстрацията.

Той предупреди, че ако ВСС назначи за негов титулярен наследник човек без опит в администрирането на районния съд, "вероятно ще настане хаос".

"Много малко хора имат представа как се управлява този съд – 830 човека щат, милиони бюджет, стотици хиляди дела, които постъпват всяка година", поясни Лалов пред журналистите.

Той напуска от 1 февруари след като подаде оставка в знак на протест срещу липсата на адекватни решения от страна на ВСС за решаване на дългогодишния проблем със свръхнатовареността на съда. Конкретният повод беше поредната проверка за забавени дела в съда, разпоредена от кадровиците на Темида по сигнал на главния прокурор Сотир Цацаров.

За разлика от предишния масов съдийски протест на 9 декември, този път ВСС не благоволи да покани на разговор представители на съдиите. Мнозинството от членове на съвета изобщо не повдигнаха темата по време на заседанието си в четвъртък, приключило необичайно бързо малко след 12.00 часа, за когато бе насрочена и съдийската демонстрация пред сградата.

Очаквано по темата се изказаха единствено Лозан Панов и Калин Калпакчиев, като председателят на ВКС предупреди колегите си в съвета, че си играят с търпението на съдиите, "защото колегите имат един предел на търпение и те трябва да бъдат чути".

Междувременно пред сградата на ВСС постепенно се събраха няколко десетки протестиращи съдии, сред които имаше магистрати от СРС и СГС, както и граждани, настояващи за оставката на главния прокурор Цацаров. На мястото бяха изпратени голям брой полицаи, които да не позволят блокиране на движението на трамваи по ул. "Екзарх Йосиф", както се случи на предишния протест.

Споделяне

Още по темата

Още от България